Je kent vast wel iemand in je omgeving die elk jaar weer met de meest waanzinnige vakantiefoto’s thuiskomt. Hoewel jij ook kunt nagenieten van je vakantie wanneer je naar je foto’s kijkt, zou je soms toch nét wat betere plaatjes willen maken. Waar moet je op letten tijdens het fotograferen op vakantie? Met deze 5 tips heb jij na je volgende vakantie ook een fotoboek die je met trots aan iedereen kunt laten zien.
Let op de achtergrond – Je kunt nog zo mooi op de foto staan, maar als er op de achtergrond van alles gebeurt, is de foto al snel mislukt. Let op wat er zich achter je onderwerp afspeelt. Soms kan het heel nuttig zijn om een stapje naar links of rechts te zetten om te voorkomen dat het net lijkt of er iets uit iemands hoofd groeit.
Regel van derden – Je bent geneigd om het onderwerp in het midden van de foto te zetten, terwijl het veel spannender is om hiermee te spelen. Plaats je onderwerp iets meer naar de zijkant van je foto en je zult zien dat de foto meteen een stuk interessanter wordt. Vaak straalt het meer rust uit, en het laat mensen langer naar de foto kijken. Daarnaast kun je ook af en toe door je knie gaan om vanuit een ander oogpunt te fotograferen.
Oog voor detail – Fotografeer naast het onderwerp in zijn geheel ook de details ervan. Je zult merken dat, wanneer je op zoek gaat naar details, je anders naar het onderwerp gaat kijken. Daarnaast zorgt het voor afwisseling in je foto’s. Je kunt detailfotografie heel goed toepassen op architectuur en natuur.
Het gouden uur – Foto’s die je overdag maakt, hebben door het felle licht vaak harde schaduwen en uitgebleekte luchten. Om dit te voorkomen kun je het beste fotograferen tijdens het eerste en laatste uur zonlicht van de dag, ook wel het ‘gouden uurtje’ genoemd. Op deze website vind je de tijdstippen met het mooiste fotolicht op jouw vakantiebestemming.
Fotografeer locals – Locals stralen de sfeer uit die jij ter plekke ervaart. Fotografeer hen voor de afwisseling, maar ook om de sfeer mee te kunnen nemen naar huis. Let er wel op dat het netjes is, en in sommige landen zelfs verplicht, om vooraf te vragen of je iemand mag fotograferen.