Wordt het weer zo’n rotzomer?

Na de eerste aangename dag in februari, een paar warme dagen in maart en een geweldig paasweekeinde wist iedereen in Nederland het zeker: we gaan weer zo’n hete zomer als in 2018 tegemoet. Inmiddels merken we dat het weer sinds eind april een wat ander patroon vertoont. meer wind, minder zon en lagere temperaturen als dat we verwacht hadden is wat we de laatste maand gezien hebben. En niet alleen hier. In grote delen van Europa en de Verenigde Staten lijkt het weer van slag te zijn. Zo hebben vrienden vorige week in Death Valley regen bij iets meer dan twintig graden gehad, terwijl het daar niet uit te houden zou moeten zijn van de hitte. De afgelopen dagen komen er de nodige berichten binnen van flinke hoeveelheden regen  op verschillende plekken in Amerika. Soms wel tot 70-80 millimeter regen per dag, waardoor men rekening houdt met dijkdoorbraken en overstromingen.

Binnen Europa zie je de afgelopen weken ook wat rare fenomenen. Zowel Spanje, Italië en de Balkan laten neerslagpatronen zien die niet passen bij de maand mei. Ik heb zelf in Turijn twee weken geleden een weekeinde gehad met amper 11-12 graden Celsius en vrijwel onophoudelijke regen. Een persuitje van een relatie van mij naar Formentera betekende drie dagen bewolking en regen.

Dit alles doet mij een beetje denken aan de zomer van 2011. In Nederland zijn er toen hoeveelheden neerslag gevallen zoals ze die sinds 1906 niet gezien hebben in juli en augustus. Het slechte weer achtervolgde vakantiegangers in grote delen van Europa. De zomer in Scandinavië was compleet verregend en op de campings in Italië en het noorden van Spanje werden toeristen weggespoeld. Wij zijn die zomer met de camper weggevlucht uit Frankrijk om zo diep mogelijk in Spanje te eindigen. Vrienden van ons zaten aan het Gardameer en hebben daarna gezworen nooit meer in Europa te blijven in de zomer.

De kranten weten het echter al weken beter. Meteorologen spreken al maanden van één van de heetste zomers ooit. Touroperators zien hun omzetten flink achterblijven op vorig jaar en zwembadbouwers komen tijd en mankracht te kort om de villawijken in Nederland van zwembaden te voorzien.

En dan heb je droeftoeter Piet Paulusma, de clown van SBS-6. Ze hebben daar groot gelijk dat ze hem eind dit jaar de laan uit schoppen. Want Piet vond het nodig om in het najaar van afgelopen jaar een strenge winter te voorspellen. Dit is wat we op Piets blog kunnen lezen:
“Ik ga uit van een zware winter die over het geheel genomen te koud wordt, mogelijk meer dan een graad afwijking van normaal. Onder een zware winter versta ik niet alleen de kou, maar ook de overlast die vaak zal voorkomen. Het zal overlast zijn door winterweer, ijzel, sneeuw en vorst. Ook stormweer en (veel) regen zullen voorkomen. Kortom een winter van extremen met regionaal soms grote verschillen. De wintermaanden zullen ook nog een paar (kortere) perioden met stabiel of stabieler weer afleveren.”

We weten allemaal wat voor winter we gehad hebben…. geen winter eigenlijk. En nu weet Piet ons ook voor de komende zomer weer te verblijden met heuglijk nieuws. Zijn zomervoorspelling zegt “Het wordt een zomer met flink wat stranddagen en veel warme, zwoele avonden.”. Als Piet het net zo goed heeft als met de wintervoorspelling dan zal het wel een rotzomer worden. Wie slim is die boekt nu zijn vakantie alvast, voordat mensen massaal op zoek gaan naar lastminutes naar de zon.

De basisles die iedere meteoroloog geleerd heeft is dat er niets zo onvoorspelbaar blijft als het weer. De kortetermijnverwachtingen worden door kennis en nieuwe technieken steeds beter, maar voorspellingen voor een heel seizoen vooraf blijft koffiedik kijken met een vrij grote kans op onnauwkeurigheden.



Plaats een reactie