Schotland staat bekend om haar ruwe landschappen en adembenemende vergezichten. Een ideale bestemming voor iemand die zo dicht mogelijk bij de grillen van de natuur wilt komen. Naast de ruige landschappen zijn er ook paar mooie steden die de moeite van bezoek waard zijn en natuurlijk vind je her en der verspreid de prachtige kastelen die het zo typisch Schotse karakter vervolledigen. Schotland is een land waar je graag zoveel mogelijk van ziet. Een rondreis door dit land kan prima gedaan worden tijdens een whiskyreis. Er zijn een aantal befaamde gebieden die bekend staan om hun whisky. In deze gebieden zijn tal van whiskyhuizen te vinden waar je ook bijna altijd wel een bezoek aan kunt brengen.
De gebieden
Grof gezegd is Schotland op te delen in vier whiskygebieden: Speyside in lager gelegen noordoosten, de noordelijk en centraal gelegen Highlands, de zuidelijk Lowlands en natuurlijk de Islay regio in het westen.
Speyside
Ongeveer de helft van de whiskydestilleerderijen uit Schotland bevindt zich in Speyside. Hiermee is het dan ook de grootste leverancier van Schotse Whisky. Iedere regio heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen die terugkomen in de smaak van de whisky. De landerijen langs de rivier de Spey staan bekend als zeer vruchtbaar. De whisky van deze regio heeft vaak een fruitige toets en voelt zacht aan in de afdronk. Dit wordt veroorzaakt door rijping in sherryvaten met gedroogd fruit en zoete specerijen.
Highlands
De ruige landschappen die overgeleverd zijn aan de grillen van de natuur zorgen dat de Highland Whisky’s een compenserende werking hebben. In tegenstelling tot het ruige karakter van dit deel van Schotland, zijn de whisky’s uit deze regio vooral bekend om hun zachte en bloemige eigenschappen. Iets wat zorgt voor een mooie balans bij de lokale bewoners in de Highlands.
Lowlands
De beste granen worden ongetwijfeld geproduceerd in de glooiende velden van deze regio. Aangezien graan één van de belangrijke bestandsdelen van een goede whisky kun je ervan uitgaan dat deze regio ook goede whisky produceert. Het is trouwens leuk om te weten dat de namen Highlands en Lowlands niet zozeer een geologische geschiedenis hebben, maar dat deze zijn bepaald door de whiskyindustrie. In het jaar 1784 werd de Wash Act van kracht. Ten zuiden van de zogeheten ‘Highand lijn’ waren anderen accijnzen van toepassing. Sindsdien is er een onderscheid tussen de twee aangrenzende regio’s.
Islay
De laatste regio die er nog si en ook zeker bekend om karakteristieke whisky’s is de Islay regio. Deze regio omvat de gehele westkust van Schotland. Het bestaat uit veel eiland, vandaar ook Islay. Dit is ongetwijfeld het meest ruige gedeelte van dit deel van het Britse koninkrijk. Wind en zee zorgen voor een whisky met hoge turf en een zeer specifieke eigen smaak. Islay whisky’s zijn er voor de wat ruigere types die van stevige afdronk houden
Iedere regio is al een whiskyreis waard. Eén verblijf in Schotland zal niet genoeg zijn om alle regio’s te zien en te ervaren, maar het is wel een mooie manier om veel van Schotland te zien.