Wat moet je niet vergeten voordat je op autovakantie gaat?

Met de auto op vakantie gaan is toch altijd een hele onderneming. Omdat je zelf geheel verantwoordelijk bent voor je vervoer, is de taak aan jou om ervoor te zorgen dat alles in orde is voor vertrek. Er zijn best veel zaken waar je aan moet denken om echt goed voorbereid met de auto op vakantie te gaan. Om je daar een handje bij te helpen, hebben we een aantal belangrijke zaken om te controleren voor vertrek op een rijtje gezet.

Controleer je auto goed voor vertrek

Ga er niet zomaar van uit dat je auto klaar is om een lange reis te maken, maar zorg voor een grondige zomercheck. Als je handig bent, kun je natuurlijk zelf ook even alles langs lopen. Check niet alleen oppervlakkige zaken als verlichting, banden en oliepeil, maar ook zaken als het oliefilter en je accu om de kans te verkleinen dat je in het buitenland met pech langs de weg komt te staan. Je gaat immers op vakantie om te ontspannen, en niet om in stressvolle situaties terecht te komen. Zorg dat je controle met enige marge vóór de vertrekdatum uitvoert, zodat er voldoende tijd voor levering van nieuwe onderdelen is, mochten deze nodige blijken te zijn. Een goede plek om zelf onderdelen voor je auto te bestellen, zoals een nieuw oliefilter, is onderdelenstore24.nl.

Wat moet je bij je hebben?

In principe is het binnen de EU zo dat de veiligheidseisen van het land waar de auto geregistreerd staat gelden. Toch houden niet alle lokale politieagenten zich aan deze regels en schrijven ze boetes uit voor het breken van lokaal geldende regels wat betreft veiligheidseisen. Dat kan van toepassing zijn op de veiligheidsitems die je aan boord hebt. In Nederland hoef je enkel een gevarendriehoek aan boord te hebben, en dan eigenlijk ook nog alleen als je alarmlichten niet functioneren. In andere landen moet je veel meer bij je hebben. Rijd je door België, dan moet je naast een gevarendriehoek voor de bestuurder een veiligheidshesje aan boord hebben. In Oostenrijk moet je ook verbanddoos bij je hebben. Controleer voor vertrek daarom de geldende regels in de landen waar je gaat rijden op de website van de ANWB.

Wat dekt je autoverzekering?

Een ongeluk zit een klein hoekje. Als je met de auto op vakantie gaat naar het buitenland, loop je ook het risico om daar bij een ongeluk betrokken te raken. In het geval dat zoiets je overkomt, wil je natuurlijk dat je op een zo comfortabel mogelijke manier geholpen wordt. Check daarom wat er precies gedekt wordt in de polis van je autoverzekering en wat de verzekeraard voor jou regelt. Dan hebben we over zaken als het afslepen van je auto, de reparatie ervan en vervangen vervoer. Kijk ook in hoeverre je verzekerd bent voor pechhulp voor het geval dat je met pech langs de weg komt te staan. Ben je daar niet voor verzekerd, dan is het het overwegen waard om je hiervoor bij te verzekeren voor een zo onbezorgd mogelijke autovakantie.

Kun je overal tanken of opladen?

Op wat voor soort brandstof rijdt je auto? Het is handig om te weten of je overal de brandstof die je nodig hebt kunt krijgen. Benzine en diesel zijn over het algemeen overal te krijgen, tenzij je nog E5 nodig hebt, maar LPG is vaak schaarser. Zorg daarom dat je in kaart hebt waar je terecht kunt onderweg en ter plekke om je brandstof aan te vullen. Rijd je in een elektrische auto? Dan moet je goed weten hoe het zit met de infrastructuur hiervoor. Houd rekening met de laadtijd en eventuele wachtrijen.

Pillen en pleisters

Het menselijk lichaam blijft kwetsbaar, ook onderweg en op vakantie in het buitenland. De kans op kleine verwondingen, ziekte of pijn is ook op vakantie aanwezig en kan een vervelende invloed hebben op je vakantiegenot. Daarom zijn een aantal voorzorgsmaatregelen aan te raden. Neem paracetamol en/of ibuprofen mee voor het geval van hoofdpijn of andere pijnen. In het geval van ibuprofen is het ook goed om ook een maagbeschermer (omeprazol) mee te nemen. Zorg ook voor loperamide tegen diarree. Uiteraard is het ook handig om pleisters, verband en gaasjes mee te nemen én een schaar. Vergeet natuurlijk ook niet van jezelf en alle medereizigers hun vaste medicatie mee te nemen en zorg voor het geval van vertraging onderweg ook voor iets te drinken waarmee mensen hun pillen kunnen innemen.



Plaats een reactie