Waarom 40% van de Nederlanders vroeg wil boeken voor 2025

Uit onderzoek van dé VakantieDiscounter onder 2.125 reizigers blijkt dat 23% van de Nederlanders al een vakantie voor 2025 heeft geboekt. Van degenen die nog moeten boeken, wil bijna 40% dit vroeg in het jaar doen. Vooral de voordelen van vroegboeken spelen hierbij een belangrijke rol.

Waarom vroegboeken populair is

Vakantiegangers die al hebben geboekt, geven vaak prijsvoordeel als reden. Volgens Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter heeft één op de drie reizigers gebruik gemaakt van een vroegboekdeal of gevreesd voor stijgende prijzen. “Vroegboekers hebben niet alleen de kans om te profiteren van kortingen, maar ook van een ruimere keuze aan bestemmingen en accommodaties. Voor mensen met specifieke wensen of gebonden aan schoolvakanties is dat extra belangrijk,” zegt Vlaanderen.

Daarnaast speelt de voorpret een rol; 30% van de Nederlanders geeft aan dat het vooruitzicht op een vakantie voor hen waardevol is. Het vroegboekseizoen, dat loopt van eind december tot februari, biedt de mogelijkheid om dit vast te leggen.

De cijfers achter vroegboeken

Van de ondervraagden die vroeg willen boeken, noemt 42% zekerheid als belangrijkste reden. Vroegboekkorting (33%), ruime keuze (17%) en vakantie-voorpret (7%) volgen op de lijst. Vooral Nederlanders met schoolgaande kinderen geven de voorkeur aan vroegboeken; maar liefst 54% van hen kiest hiervoor. Dit garandeert niet alleen beschikbaarheid, maar vaak ook een aantrekkelijke prijs.

Opmerkelijk is dat het niet altijd meteen duidelijk is hoeveel de vroegboekkorting bedraagt. Zo ziet de populaire website allesoverallinclusive.nl dat TUI duidelijk aangeeft hoeveel vroegboekkorting er gegeven wordt over all-inclusive vakantie voor de zomer van 2025, maar dat concurrent dat een beetje in het midden laat en de klant zelf per accommodatie laat kijken hoeveel korting er weggegeven wordt,

Last minute: een alternatieve keuze

Toch blijft last minute boeken ook populair. Ongeveer 24% van de reizigers geeft de voorkeur aan een spontane boeking, vaak vanwege onzekerheid over hun reisdata. Bijna 38% van deze groep geeft aan nog geen vaste vakantieplanning te hebben. Voor mensen die niet gebonden zijn aan schoolvakanties, is een last minute zelfs aantrekkelijker: 33% kiest hier bewust voor.

Andere redenen om last minute te boeken zijn onzekerheid over de bestemming (19%), inflatiegerelateerde financiële zorgen (7%) en het afwachten van de weersomstandigheden in Nederland (2%).

Of het nu gaat om vroegboeken of een last minute, de motivatie verschilt sterk per persoon. Terwijl de een kiest voor zekerheid en ruime keuze, waardeert de ander de flexibiliteit en spontaniteit van een last minute. Beide opties bieden voor- en nadelen, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.