Het aantal bestemmingen waar je zonder zorgen vakantie kunt vieren, neemt in rap tempo af. Aan het begin van de zomer openden steeds meer landen hun grenzen. Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf in de loop van juni voor een toenemend aantal plekken in Europa een ‘geel reisadvies’ af. Dat betekent dat je redelijk veilig naar zo’n plek op vakantie kunt. Vanwege het nog steeds aanwezige coronavirus, is zo’n code geel altijd een waarschuwing dat het minder gunstig kan worden. Dat wordt dan aangeduid met code oranje, wat voor vakantiereizen hetzelfde betekent als een negatief reisadvies. Helaas zagen we al in juli de eerste plekken weer van geel naar oranje springen. In augustus werd die lijn flink doorgetrokken: bijvoorbeeld geen Spanje meer, wat voor de reisbranche een enorme klap betekende. Hartje zomer kon je ineens niet meer naar de costa’s of de Canarische Eilanden vliegen. Inmiddels zijn de eilanden van Griekenland, heel Tsjechië en de geliefde Oostenrijkse steden Wenen en Innsbruck ook ‘oranje’.
Wie naar het Caribisch gebied wil vliegen, die heeft nu nog maar één optie: Curaçao. Dat is nadat Bonaire een Noodverordening aangekondigd heeft en vrijwillig ook op ‘oranje’ gaat. Op Bonaire gelden verscherpte maatregelen, waarbij men spreekt van een ‘soft lockdown’. Feit gaat zijn dat toeristen de komende dagen niet meer naar Bonaire zullen kunnen vliegen. Hoe lang deze situatie aan zal houden, is onbekend. De reisorganisaties zijn begonnen met het omboeken van klanten naar Curaçao. De vraag is hoe lang je nog naar Curaçao zult kunnen vliegen. Ook daar neemt het aantal besmettingen in rap tempo toe.
Als de reisbranche heel eerlijk is, dan beseffen ze dat naar het buitenland reizen voor toeristische doeleinden op vrij korte termijn bijna onmogelijk worden. De maatregelen worden strenger, vooral met betrekking tot verplichte quarantaine. De kans dat je je vakantie af moet breken neemt met de dag toe. Wat ook niet in ons voordeel werkt, is dat er ook in Nederland op basis van de statistieken duidelijke sprake is van een tweede golf. Dat valt inmiddels niet te meer te ontkennen.
Wie toch nog weg wil gaan de komende week, die zal vooral de focus moeten leggen op Portugal en Italië. Deze twee mediterrane landen lijken nog het meest stabiel te zijn. Duitsland en België zal steeds lastiger worden, omdat men van steeds meer Nederlanders een quarantaine eist bij binnenkomst. En laat dat nou niet de leukste manier van vakantievieren zijn!