Transavia de pineut?

Passagiers hebben volgens de E.U.-regels recht op een vergoeding bij ernstige vertraging of annulering van hun vlucht. De grote ontsnappingsclausule bij deze regels heet overmacht. Duizenden gedupeerden in heel Europa hebben hun claim in rook op zien gaan vanwege het hanteren van de overmacht-regel. Vaak is het voor passagiers helemaal niet te controleren of er daadwerkelijk sprake is van overmacht. Ook is het begrip overmacht vaak veel rekbaarder dan het zou moeten zijn.

Niet zelden gebruiken de luchtvaartmaatschappijen het begrip overmacht als er sprake is van een technisch mankement of omdat het vliegtuig plotseling op een andere route ingezet moest worden. Dit soort zaken worden niet zelden afgedaan als overmacht. Volgens de Telegraaf moet Transavia nu alsnog een compensatie betalen voor een vertraging omdat een vlucht naar Antalya vanwege veiligheidsredenen terug moest keren naar Schiphol. Dit is volgens de krant de eerste door transavia.com verloren rechtszaak, waarbij er mogelijk de komende weken nog wel wat zullen volgen. Het lijkt erop dat transavia.com met de billen bloot moet. Mogelijk moet er alsnog miljoenen aan schadevergoedingen betaald worden. Als transavia.com het hoger beroep ook verliest dan is er een precedent geschapen voor nieuwe gevallen. In dat geval zullen luchtvaartmaatschappijen waarschijnlijk vaker over moeten gaan tot het betalen van een schadevergoeding aan passagiers.

De hogere kosten aan claims zullen door de luchtvaartmaatschappijen uiteindelijk ergens van betaald moeten worden. Waarschijnlijk zullen dat de passagiers zelf zijn, die in de vorm van duurdere vliegtickets voor de gevolgen op kunnen draaien. De reisbranche wacht de komende rechtszaken vol spanning af.



Plaats een reactie