Het wintersportseizoen is volop bezig in Europa. De meeste pistes op typische wintersportbestemmingen zoals Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Zwitserland hebben een mooie witte laag sneeuw en het is daardoor prima skiën of snowboarden. Voor een redelijk deel van de wintersporters vormt de après-ski een wezenlijk onderdeel van de algehele belevenis. Vooral Oostenrijkse skioorden staan bekend om de uitstekende après-skimogelijkheden. Vrijwel iedere wintersportplaats biedt de mogelijkheid tot een drankje vlakbij de piste na het skiën.
Het soort drankjes dat aan de bars in Oostenrijk besteld wordt is grotendeels vrij traditioneel. Er zijn echter ook wat meer trendgevoeligere dranken. Zo zie je dat de glühwein het goed blijft doen en dat cocktails wat meer met de mode meewaaien.
Dit is de top 5 après-ski -dranken in Oostenrijk op dit moment:
[1] Bier
Bier is de absolute nummer één drank binnen de après-skibars. Naast het normale pilsje zie je in Oostenrijk ook veel weizener uit de tapkranen stromen. Alcoholvrije of alcoholarme bieren zijn in opkomst, maar vertegenwoordigen nog steeds maar een klein aandeel van de totale bierconsumptie binnen de Oostenrijkse après-ski. Een geliefde variant op bier is de radler. Dat is van oorsprong een mix van half bier en half limonade. Een variant die steeds populairder wordt is colaweizen: een hefeweizenbier gemengd met cola.
[2] Schnaps
In Oostenrijk kun je talrijke soorten shotjes bestellen. De schnaps is veruit de meest gedronken borrel die in kleine glaasjes (4 centiliter) geserveerd wordt. De Oostenrijkse schnaps is een sterkedrank die vooral op fruit gebaseerd is, maar amper zoet te noemen is. Het is een soort van brandewijn op basis van vruchten zoals pruimen, bessen, abrikozen, appel of peren.
[3] Cocktails
In de meer simpele après-skibars geniet de cocktail niet zoveel populariteit, maar in de bars, lounges en restaurants die veelal net buiten de pistes liggen zie je steeds meer cocktails geschonken worden. Met name cocktails waarin whiskey of gin verwerkt zijn worden steeds populairder.
[4] Het Vliegende Hert
Als je in Oostenrijk een ‘Fliegender Hirsch’ bestelt dan krijg je een glas dat deels gevuld is met Red Bull, waar een klein flesje (2 cl) Jägermeister in gezet is. Op het moment dat je beging met drinken vermengen deze twee dranken zich met elkaar. De combinatie van energiedrank met een kruidenbitter is apart. Je moet er wel van houden. Redelijk wat mensen doen dat, gezien het grote aantal vliegende herten dat we in Kaprun gedronken hebben zien worden.
[5] Warme drankjes
De warme drankjes met alcohol doen het altijd goed tijdens de Oostenrijkse wintersport. Denk hierbij aan de klassieker glühwein, maar ook aan Jägertee (warme thee met rum), grog (water, rum en teveel suiker), lumbumba (warme chocomel met rum) en de minder bekende Dezembertraum. De ouderwetse Irish Coffee doet het ook nog goed in de Oostenrijkse wintersportplaatsen.