Iedereen die naar Parijs gaat heeft een aantal plaatsen in zijn of haar hoofd die zeker aangedaan moeten worden. Op vrijwel elke bucketlist van Parijs staat de Eiffeltoren. Hier lees je tien bekende en minder bekende feiten over dit bouwwerk.
Wereldtentoonstelling
De Eiffeltoren is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889. Dit was de 10e wereldtentoonstelling en werd gehouden van 6 mei tot en met 31 oktober van dat jaar. In totaal trok deze wereldtentoonstelling 22 miljoen bezoekers waarvan bijna de helft niet afkomstig was uit Frankrijk.
6 miljoen
De laatste 15 jaren ligt het bezoekersaantal dat de Eiffeltoren beklimt op 6 miljoen of hoger. Hierbij zijn nog niet eens de bezoekers meegeteld die alleen de locatie aandoen en het object niet beklimmen.
Bouw
Bij de bouw van de Eiffeltoren zijn ook nog wel wat feiten te noemen. Zo duurde de bouw 2 jaar en waren er 250 staalarbeiders betrokken bij het creëren van de bekende Parijse skymark. In totaal weegt het object 10.100 ton. Dat is heel wat staal.
Niet door Eiffel ontworpen
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is het gebouw niet door Gustaaf Eiffel ontworpen. Het waren de ingenieurs Maurice Koechlin en Emile Nouguier die het gebouw hebben ontworpen. Hierbij moet wel gezegd worden dat zij dit deden in dienst van het architectenbureau van Gustaaf Eiffel. Dat de toren uiteindelijk de naam heeft gekregen waaronder ze nu bekend is, is dus wel enigszins gerechtvaardigd.
15 centimeter
Afhankelijk van het seizoen zit er verschil in de lengte van de toren. De toren staat geboekt als zijnde 317 meter hoog (zonder antenne), maar doordat het gebouw is opgebouwd uit staal is het zomer 15 centimeter hoger dan in de winter. Dit komt doordat staal uitzet bij warmte en krimpt bij kou.
Restaurants
Naast dat de toren een mooi uitzicht biedt aan de haar bezoekers huisvest ze ook een tweetal restaurants. Op de eerste verdieping is een brasserie gehuisvest. Keurig eten, maar niet uitzonderlijk. Natuurlijk is de prijskaart hier wat hoger dan bij ander brasseries. Naast de brasserie is er ook een toprestaurant aanwezig in de Eiffeltoren. Hier kun je culinair genieten en ook is het restaurant zo ingericht dat je altijd wel een mooi uitzicht hebt. Restaurant Jules Verne staat hoog aangeschreven en heeft dan ook enkele jaren een prestigieuze Michelinster gehad. Houd er rekening mee dat je hier ruim op voorhand reserveert!
Zelfmoorden
Een hoog gebouw als de Eiffeltoren trekt natuurlijk mensen van elk pluimage en iedere gemoedstoestand aan. Zo zijn er dus ook elk jaar mensen die ervoor kiezen om hier hun leven te beëindigen. Toch was het pas in 1911 dat de eerste persoon voor een zelfgekozen dood koos door zich van de toren naar beneden te storten. Dat is dus ruim 20 jaar na de opening. Gemiddeld plegen er zo’n 4 mensen per jaar zelfmoord. Naast het naar beneden springen is ook ophanging aan de stalen balken een veel gekozen methode. Bijna alle zelfmoordpoging zijn geslaagd. Er zijn slechts twee personen die niet in hun opzet waren geslaagd. In beide gevallen betrof het hier een poging die werd genomen van de eerste verdieping. Eén persoon kwam door sterke wind op een spant van het gebouw terecht en een mevrouw belandde ooit op het dak van een auto waardoor haar val werd gebroken.
Het meest verkochte souvenir
Er moeten in totaal honderden miljoenen Eiffeltorentjes staan in vele huiskamers over de hele wereld. Het kleine Eiffeltorentje is ongetwijfeld het meest verkochte souvenir van de Franse hoofdstad.
Gekopieerd
Waarschijnlijk is de Eiffeltoren het meest gekopieerde object ter wereld. Zeker sinds een deel van de Chinezen onnoemelijk veel geld te besteden heeft. Er zijn meerdere steden in China waar een kopie staat van dit gebouw. Het meeste bekende kopie staat op de Las Vegas strip. In Dubai staat een kopie in een overdekte stad.
Leve de radio
Het was eigenlijk de bedoeling dat de Eiffeltoren maar een tijdelijke toevoeging zou zijn aan de skyline van Parijs. Het was zoals eerder al gezegd onderdeel van de wereldtentoonstelling in 1889. Zoals wel vaker komen en verdwijnen gebouwen van de wereldtentoonstellingen weer. Het is ook niet vanuit een toerismemarketing oogpunt dat de toren mocht blijven staan. Het bleek een ideaal object om radioberichten te verzenden.
Onder de kop ‘zelfmoorden’ staat een héél vreemd feit genoemd:
“ Eén persoon kwam door sterke wind op een spant van het gebouw terecht en een mevrouw belandde ooit op het dak van een auto waardoor haar vrouw werd gebroken.”
U heeft helemaal gelijk. Ik heb de tekst aangepast. Daar moest het woord ‘val’ staan.