Sterke euro gunstig voor vakanties buiten Europa

Heb je je zomervakantie of andere vakantie voor dit jaar nog niet geboekt? Overweeg dan zeker nu om een vakantie buiten Europa te vieren. De euro zit al tijden in de lift en heeft de afgelopen week weer een zetje omhoog gekregen ten opzichte van andere valuta. Een euro is inmiddels bijna 1,23 Amerikaanse dollars waard. Dat heeft directe invloed op de prijs van je vakantie buiten Europa. Dat geldt niet alleen voor landen waar de dollar de belangrijkste munteenheid is, maar ook voor landen die een munteenheid voeren die wat betreft de waarde aan de dollar gekoppeld is. Ook ten opzichte van verschillende andere buitenlandse valuta zoals de Japanse yen en de Chinese yuan is de euro steeds duurder, wat het voor ons goedkoper maakt om geld uit te geven in bijvoorbeeld Japan of China.

Dit is dus misschien wel hét moment om die droomreis te maken die al zolang op je verlanglijstje staat zoals een rondreis door Amerika, een stedentrip naar Tokyo of lekker gaan backpacken in Latijns Amerika of Azië. je krijgt meer buitenlands geld voor je euro waardoor je vakantie automatisch goedkoper wordt. Als je bijvoorbeeld naar de Amerikaanse dollar kijkt dan is de waarde van de euro in een jaar tijd maar liefst 15% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Wij merken het zelf goed in de boeking die we gemaakt hebben voor een reis naar Bonaire komend voorjaar. We hebben al in april vorig jaar de accommodatie geboekt en een kleine aanbetaling gedaan. Vandaag ga ik de restantsom voldoen waarbij ik in euro’s ineens zo’n driehonderd euro goedkoper uit ben ten opzichte van het moment dat ik de vakantie naar Bonaire geboekt heb. Dat scheelt toch weer een flink aantal flesjes Amstel Bright aan het zwembad.

Invloed op vliegtickets

De gunstigere euro-dollarwisselkoers heeft ook invloed op de prijzen van vliegtickets. Omdat olie en ook aan olie gerelateerde producten zoals kerosine in dollars afgerekend worden, is het voor luchtvaartmaatschappijen uit eurolanden iets gunstiger geworden om brandstof voor hun vliegtuigen te kopen. En aangezien de brandstof een belangrijk onderdeel uitmaakt van de vliegticketprijs zorgt dit ervoor dat er geen prijsstijgingen doorgevoerd hoeven te worden. Want na een paar jaar van flinke prijsdalingen van de olieprijzen zit de prijs voor een vat ruwe olie sinds de zomer van vorig jaar weer flink in de lift. Normaalgesproken zou dit waarschijnlijk al geresulteerd hebben in brandstoftoeslagen, maar omdat de dollar daalt ten opzichte van de euro kunnen de luchtvaartmaatschappijen de in dollars duurder wordende brandstof compenseren met de winst van de euro ten opzichte van de dollar.



Plaats een reactie