Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen. Dat is één van de voordelen die de samenwerking tussen de Europese landen met zich mee zou moeten brengen. Wel gelden er wat uitzonderingen die vooral gebaseerd zijn op belastingongelijkheden die gelden tussen de Europese landen. Zo wordt er wel een grens gehanteerd voor rookwaren en alcoholische dranken, omdat hier accijns op zit. Volgens de site van de Douane / Belastingdienst moet er sprake zijn van goederen voor eigen gebruik en gelden er aanzienlijk ruimere grenzen voor deze goederen als je vanuit een EU-land reist.
Dit zijn de actuele limieten die door de douane gehanteerd worden:
- 110 liter bier
- 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn
- 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port
- 10 liter gedistilleerde drank, zoals whisky, cognac, jenever
- 800 sigaretten
- 400 cigarillo’s (sigaren met een maximum gewicht van 3 gram per stuk)
- 200 sigaren
- 1 kilo rooktabak (waterpijptabak is ook rooktabak)
Nou zou je denken dat dit dan voor alle EU-landen geldt (met uitzondering van een paar speciale gebieden zoals de Canarische Eilanden, de Kanaaleilanden, overzeese departementen en Gibraltar). Dat is helaas niet zo. Regelmatig ontvang ik via de site www.landenportal.nl berichten van mensen die onterecht beboet worden en daarnaast te maken hebben met inbeslagname van sigaretten. Een aantal van dit soort verhalen hebben we op www.landenportal.nl/informatie/sigaretten-douanevoorschriften.htm gepubliceerd.
Boete in Duitsland
Afgelopen week ontving ik een e-mail van iemand die regelmatig vanaf Zadar (Kroatië) naar Weeze (Duitsland) reist. Vorige week reisde deze persoon met 4 sloffen sigaretten (800 sigaretten) vanaf Zadar naar Weeze en werd eruit gepikt door de douane. De beambte stelde dat er slechts 300 in plaats van 800 sigaretten meegenomen mochten worden. Het heeft de reiziger een boete en inbeslagname opgeleverd. De douane in Hongarije en Servië maakt het nog bonter. Die hanteren durven gewoon een grens te hanteren van slechts 20 sigaretten en vervolgens hoge boetes uit te delen bij overtreding.
Navraag bij de Nederlandse douane door perplex staande passagiers levert altijd hetzelfde antwoord op: er is sprake van willekeur en er is weinig tot niets tegen te doen.
Pas op met sigaretten meenemen
De les die we uit dit soort verhalen kunnen trekken is dat er van één Europa helemaal geen sprake is en dat je als nietsvermoedende toerist in de val van de buitenlandse douane kunt lopen. Vaak is het een hoge prijs die je betaalt als je door de lokale ambtenaar gehanteerde richtlijnen overschreden lijken te worden. Beter is om bij enige twijfel niet teveel sigaretten mee te nemen.