De Russische invasie in Oekraïne houdt het wereldnieuws in zijn ban. Bedrijven, overheden, banken en beurzen reageren op aanval die Poetin op het buurland ingezet heeft. Het feit dat deze oorlog verstrekkende gevolgen kan hebben voor Europa, Amerika en andere westerse landen, begint nu toch serieus door te sijpelen. In Nederland is de oorlog merkbaar in het boek- en reisgedrag van de toeristen. De vakantieboekingen lopen in het algemeen wat terug. Dit soort reacties kan puur afwachtend zijn. Men durfde weer wat verder vooruit te boeken nu de coronapandemie zijn hoogtepunt voorbij lijkt te zijn. De oorlogssituatie en de daaruit voortvloeiende dreiging voor Europa zorgt voor een (waarschijnlijk tijdelijke) tempering van de reislust.
Minder naar het oosten van Europa
Touroperators en reissites melden een verlaagde interesse in Oost-Europese bestemmingen. Met name Polen en Hongarije zijn ineens een stuk minder geliefd. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat deze twee landen aan Oekraïne grenzen. Het stukje veiligheid en de grote instroom van vluchtelingen maken een stedentrip naar Krakau, Boedapest of Warschau op dit moment minder geliefd. Maar ook steden die iets verder weg liggen, zoals Berlijn en Praag, staan nu minder in de belangstelling dan gebruikelijk. Dat alles zou het gevolg zijn van berichten dat nucleaire wapens ingezet zouden kunnen worden en tot aan deze steden zouden kunnen reiken.
Spanje en Caribisch gebied onverminderd populair
Er worden dan misschien iets minder vakanties geboekt, van een dramatische impact op de reisbranche is (nog) geen sprake. Men wil nog steeds op vakantie en de reisadviezen voor veel landen zijn gunstig. Wel zoekt men het nu vooral zuidelijk en westelijk. Traditionele vakantiebestemmingen zoals Spanje, Portugal, Curaçao en Bonaire doen het gewoon goed op dit moment.