Toerisme Limburg maakte twee nieuwe themafietskaarten: over de Vlaamse mijnstreek en over Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen.Beide kaarten zitten nu ook in de nieuwe fietsbox 2014-2015. Die bundelt 9 themafietskaarten, goed voor de 37 mooiste fietsroutes door Limburg. De perfecte bouwstenen voor een meerdaagse fietsvakantie. “Onze koppositie als dé bestemming voor fietsvakanties in België kunnen we maar behouden door te blijven investeren in de beleving van het fietsroutenetwerk”, zegt de Limburgse gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed, Igor Philtjens.
Daarom blijven provincie, steden en gemeenten investeren in de kwaliteit en de beleving van het fietsroutenetwerk, ten voordele van de inmiddels 189 fietslogies en 153 fietscafés langs het fietsroutenetwerk.
“Want met een jaarlijkse omzet van zowat 26 miljoen euro en een tewerkstelling van bijna 400 jobs vormt het fietstoerisme een belangrijk onderdeel van onze vrijetijdseconomie”, aldus nog gedeputeerde Igor Philtjens.
Alle info direct bij de hand
Limburg heeft dit voorjaar de fietskaart grondig vernieuwd en de horecazaken met het kwaliteitslabel van ‘fietsvriendelijkheid’ onderworpen aan een nieuwe kwaliteitscontrole. Nu lanceert Toerisme Limburg een geüpdatete fietsbox, met daarin nieuwe themafietskaarten over twee aanvullende toeristische troeven van Limburg: Bosland en de mijnstreek.Alle themakaarten geven bezoektips, de fietsvriendelijke horeca langs het fietsroutenetwerk, locaties die je zeker niet mag missen of waar je mooie foto’s kan nemen. Standaard zitten er ook overzichtelijke knooppunterkaartjes bij.
De mijnsites toen en nu
De nieuwe themafietskaart ‘Mijnsites: van verleden naar heden’ loodst de fietser door de Limburgse mijnstreek aan de hand van drie nieuwe fietslussen: 47,5km in Beringen en Heusden-Zolder, 47 km in Genk en Houthalen-Helchteren en 28 km in Maasmechelen en As. Onderweg duik je onder in de rijke erfenis van het ‘zwarte goud’. Je passeert stille getuigen van de mijnnijverheid, zoals imposante schachtbokken, mijnterrils en levendige tuinwijken van de multiculturele mijnwerkers. Hoogtepunten zijn de C-mine expeditie in Genk, het Mijnmuseum op be-MINE in Beringen en Connecterra achter de tuinwijk van Eisden (Maasmechelen). Maar je fietst ook rustig door naald- en loofbossen en open heidevlakten.
Avontuurlijke lussen door Bosland
Bosland is een eindeloos bos- en natuurgebied in het noordwesten van Limburg, met meer dan 4500 hectare aaneengesloten bos, heide, beekvalleitjes, graslanden en landduinen. Een lus van 44,5 km verbindt Hechtel-Eksel en Overpelt. Je fietst door de Dommelvallei met watermolens, passeert de landduinen van In den Brand (de grootste zandbak van Limburg) en kindvriendelijke kunstwerken in het Pijnvenbos. Lus 2 in Lommel (39 km) leidt je grotendeels autovrij door bossen en over kanaaldijken, met als hoogtepunt de Sahara, een indrukwekkende zandvlakte met een meer. Ook het Glazen Huis in Lommel-stad is meer dan een bezoek waard.
Gebundeld in nieuwe fietsbox
Toerisme Limburg heeft ook de 7 themakaarten die er al waren, helemaal geüpdatet. Met Bosland en Mijnsites zijn ze goed voor in totaal 37 knooppuntenroutes, waarvan 9 nieuwe:
- Nationaal Park Hoge Kempen: 3 fietslussen, waarvan een nieuwe (28,5 km) naar Connecterra in Eisden. Deze fietslus verbindt 3 van de 6 toegangspoorten tot het nationaal park.
- ‘Proef en beleef’: 5 lussen, waarvan een nieuwe lekkerbekkenroute door Kinrooi (39,5 km) rond het thema asperges, wijn en ambachtelijk ijs
- De Wijers: 5 fietsroutes door het grootste vijvergebied van Vlaanderen, waarvan een nieuwe fietslus van 39 km, die start aan het Schulensmeer in Lummen
- ‘Van bloesem tot oogst’: 6 lussen, waarvan 1 nieuwe lus in Riemst rond het thema wijn en mergel
- Rijk Verleden: 7 heuvelachtige fietsroutes langs historische stadjes in Haspengouw, religieuze monumenten en imposante kastelen, tumuli en eeuwenoude landschappen
- Het Snoer van Maasdorpjes: 4 vlakke lussen door de gezapige dorpjes en stadjes langs de Maas
- Voerstreek: 2 pittige fietslussen door de zes Voerdorpjes in het Hart van de Euregio
De themakaarten zijn voor 3 euro te koop in de meeste toeristische infokantoren in Limburg, via shop.toerismelimburg.be of tel. 0032 11 30 55 00.De nieuwe Fietsbox Limburg 2014-2015 is ook in de betere boekhandel te koop (17,50 euro).