Ten opzichte van vorig jaar zomer koos een groter aantal Nederlanders voor een vakantie in het buitenland dit jaar. Toch bleef ook een grote groep thuis. Zij stelden hun vakantie uit tot in het najaar, of kiezen ervoor om pas volgend jaar weer naar het buitenland te gaan. Een van de redenen hiervoor is het feit, dat veel landen buiten Europa toeristen uit Nederland weren. Het geldt onder meer voor Australië en de Verenigde Staten. Populaire binnen Europa zijn een vakantie naar Frankrijk, een vakantie naar Monaco of bijvoorbeeld een vakantie naar Spanje. Het geeft mensen het gevoel echt even weg van huis te zijn. Daarbij ben je op dergelijke bestemmingen vrijwel verzekerd van mooi weer.
Consumenten raadplegen online reisgidsen
Waar men voorheen naar een fysieke reiswinkel ging voor het boeken van de vakantie en het opvragen van informatie, gebeurt dit tegenwoordig vaker online. Een website als WOTY toont ontzettend veel informatie over uiteenlopende vakantiebestemmingen. Het is een grote online reisgids! De grote hoeveelheid informatie die je online vindt maakt het makkelijker om een geschikte vakantiebestemming te vinden. In welk land vind je de mooiste stranden? Waar kun je terecht voor het bekijken van diverse knusse plaatjes? Enzovoorts. Het vergelijken van vakantiebestemmingen is makkelijker geworden.
Ook reizen boeken doet men tegenwoordig online
Wanneer een consument eenmaal een geschikte vakantiebestemming gevonden heeft, wordt de reis vaak direct online geboekt. Online kun je het aanbod van verschillende reisorganisaties met elkaar vergelijken. Het aanbod lijkt doorgaans sterk op elkaar. Naast de mogelijkheid om een compleet verzorgde vakantie, bestaande uit een vliegticket, een huurauto en een geboekte accommodatie, te boeken kun je de reis ook zelf samenstellen. Onder meer Booking.com en Cheaptickets.nl zijn populaire websites onder gezinnen die hun reis zelf samenstellen. Het feit dat reizen online vergeleken worden past bij de trend dat men steeds meer online regelt. Neem bijvoorbeeld de boodschappen, die eveneens vaker online besteld worden.
Bestemmingen buiten Europa houden de deuren gesloten
Eerder las je al dat bestemmingen buiten Europa de deuren voorlopig gesloten houden voor Europese toeristen. Bekendste voorbeelden zijn Australië en de Verenigde Staten. Hoewel onder meer de Duitse bondskanselier Merkel verschillende pogingen deed om de grenzen van de Verenigde Staten open te stellen voor de Europese toerist lukte dat vooralsnog niet. Het is onzeker wanneer de grenzen van deze landen alsnog geopend worden. Het kan volgens experts nog enige tijd duren. Daar komt bij dat veel mensen hun vakantie niet te ver vooruit willen boeken. Ze geven de voorkeur aan een last-minute deal. Dit maakt het makkelijker om in te spelen op de ontwikkelingen rond het coronavirus. Niet alle vakanties kunnen kosteloos geannuleerd worden, als men vanwege verslechterende omstandigheden niet meer op vakantie wil.