Een bij velen herkenbaar probleem is het enorme gebrek aan toiletten buitenshuis. In een normale situatie kun je nog terugvallen op toiletten van horeca, maar die houden hun sanitaire voorzieningen grotendeels gesloten op dit moment. Dat is niet gek, want door de lockdown vanwege het coronavirus mogen ze momenteel nog geen gasten ontvangen. Dat is een situatie die al maandenlang zo is. Wel zijn er horecazaken die afhalen van eten en drinken mogelijk maken. Die houden hun toiletten grotendeels gesloten voor klanten en passanten.
Als je nu de stad in gaat, een wandeling maakt of een ander uitje maakt, die heeft amper de kans om ergens een sanitaire stop te maken. Als je even naar de supermarkt gaat is dat meestal geen probleem. Hetzelfde geldt voor een bezoek (op afspraak) aan een winkel, een ommetje met de hond of een vrij korte wandeling. Maar wat als je langere tijd van huis bent? Bijvoorbeeld om een langere wandeling of fietstocht te maken. Of als je een wat grotere afstand moet overbruggen en daardoor langer onderweg bent. Toiletten van tankstations, vooral langs de snelweg, kunnen verlichting bieden. Maar die kom je niet altijd tegen.
De afgelopen weken ben ik drie keer voor mijn werk op pad geweest. Een keer naar Limburg om dorpen te fotograferen, een keer naar Zuid-Holland om dorpen te fotograferen en afgelopen vrijdag naar de Keukenhof. Ik moet zeggen dat het op de Keukenhof na teleurstellend was qua aanbod van de sanitaire mogelijkheden. Tijdens de dag in Zuid-Holland kon ik een plasje doen bij een strandtent in Noordwijk aan Zee. Die hield de toiletten open. Later op de dag kon ik toiletteren bij een tankstation langs de snelweg. Tijdens de tweedaagse trip door de heuvels van Limburg heb ik drie keer wild moeten plassen. Een andere optie was er niet. Nou heb ik het geluk dat ik een man ben, wat het doen van een kleine boodschap wat gemakkelijker maakt. Maar eerlijk is eerlijk, bij voorkeur sta ik lekker uit te wateren op een plek die daarvoor bedoeld is. Op de terugrit heb ik een wandeling in nationaal park De Groote Peel gemaakt. Daar was wel een kraampje open waar je wat te drinken of snacken kon kopen, maar de toiletten waren dicht. De natuur bood wederom oplossing.
Toiletstrategie
Na 13 maanden in een pandemie te leven, met alle bijbehorende beperkingen, hoor ik niets in de overheid over een toiletstrategie. Waarom is er geen nationaal plan opgezet om ervoor te zorgen dat mensen buitenshuis voldoende toegang hebben tot sanitaire voorzieningen? Zo zou horeca op ingezet kunnen worden om tegen betaling hun toiletten te openen. Mogelijk met wat extra steun vanuit de overheid om dit rendabel te doen. En wat te denken van de mobiele toiletwagens die normaal bij evenementen ingezet worden. Ik mag aannemen dat die nu grotendeels ergens nutteloos staan te wezen in een loods? Waarom worden die niet ingezet om op drukkere plekken de mogelijkheid te bieden om te plassen of poepen? Of om de handen goed te kunnen wassen, wat ons nu geadviseerd wordt om zoveel mogelijk te doen. Zorg daarnaast in samenwerking met bijvoorbeeld Google Maps ervoor dat mensen snel een open toilet in de buurt kunnen vinden.
Mensonterende situaties
Nu ontstaan er mensonterende situaties als gevolg van het tekort aan toiletten. Denk aan vrouwen die gehurkt in de stad tussen geparkeerde auto’s plassen, heren die op plekjes moeten gaan staan waar ze zich niet comfortabel bij voelen en erger nog: mensen die het niet redden om op tijd een toilet te bereiken en daardoor de behoefte in hun broek doen. Vooral voor blaas- en darmpatiënten is dit een lastig punt. Zij durven hierdoor amper het huis uit te gaan. Niet voor niets dat de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) hierover al meerdere keren aan de alarmbel heeft getrokken.
Nu is de makkelijke optie om te roepen van ‘gooi dan nu de terrassen of de hele horeca open’. Dat is kort door de bocht. Zelfs in tijden dat de horeca om wat voor reden dan ook gesloten is voor gasten, moet er voldoende mogelijkheid zijn om een toilet buitenshuis te kunnen bezoeken. Misschien dat ze bij de formatie van een nieuw kabinet eens moeten denken aan een ministerie van sanitaire voorzieningen?