Sinds dat de luchtvaartmaatschappijen het betalen voor ruimbagage ingevoerd hebben en daarnaast vaak ook steeds strengere eisen stellen aan de handbagage is ‘licht reizen’ steeds actueler aan het worden. Hoe minder gewicht en/of volume je aan bagage meesleept, des te kleiner de kans is dat de kosten voor het meenemen van reisbagage een steeds grotere hap uit je reisbudget opslokt. Reizen met weinig bagage heeft nog meer voordelen. Zo kun je in het buitenland vaker af met een kleinere huurauto, want je hebt immers minder bagageruimte nodig. Reis je met het openbaar vervoer vanaf de luchthaven naar je accommodatie dan is dat ook een stuk eenvoudiger als je minder mee hoeft te zeulen. Het prettigste is misschien wel als je door minder bagage mee te nemen geen koffer of tas meer in hoeft te checken. Dat kan je weer flink wat tijd en ergernis schelen bij de bagageband na aankomst. Zo kwam ik vorige week terug uit Canada en moet maar liefst anderhalf uur wachten op Schiphol voordat de koffers van de Montréal-vlucht op de band verschenen. Uiteindelijk kon ik twee uur na aankomst op Schiphol pas de luchthaven verlaten.
Gelukkig is het tegenwoordig een heel stuk gemakkelijker om licht te reizen. De afgelopen jaren is de keuze in handige lichte koffers en tassen een heel stuk groter geworden. Harde koffers en trolleys zijn steeds meer vervangen door aanzienlijk lichtere exemplaren. De indeling is vaak ook een stuk handiger geworden, waarbij er rekening gehouden is met de wensen van de moderne reiziger. Wie nog zware koffers heeft die zou zeker eens moeten overwegen om ze te vervangen door lichtgewicht exemplaren. Op eenzelfde inhoud kan het je soms wel 1 tot 2 kilo aan gewicht besparen, wat je net onder bepaalde gewichtsgrenzen kan brengen. Je eenmalige investering in nieuwe koffers of tassen haal je er dan al snel uit. Een paar keer vliegen kan voldoende zijn om het geld terug te verdienen.
De opkomst van de smartphone en de tablet heeft er ook toe bijgedragen dat we lichter kunnen reizen. Deze apparaten kunnen een hoop andere zaken vervangen. Als je wilt, kun je boeken, magazines, reisgidsen, landkaarten, videospelers, adresboekjes, camera’s, notitieblokjes, spelletjes en nog veel meer zaken gewoon thuislaten. Tegenwoordig kun je bijna alles met één apparaat. In sommige gevallen kan het je meerdere kilo’s schelen ter opzichte van vroeger. Ik kan me de tijden nog herinneren dat we een strandvakantie vierden en we samen misschien wel vijf kilo aan leeswerk bij ons hadden. Wat je overigens niet moet vergeten is om een goede oplader mee te nemen. Als je ergens naartoe reist waar men andere stopcontacten heeft, zoals bijvoorbeeld Amerika, Dubai of Thailand, dan moet je ook niet vergeten om een adapter of reisstekker mee te nemen. Er zijn slimme reisstekkers waar je meerdere stekkers en/of USB-snoeren op aan kunt sluiten. Dat bespaart ook weer ruimte en gewicht.
Ook op het gebied van kleding, schoenen en toiletartikelen valt er gewicht te besparen. Zo kun je ervoor kiezen om je zwaarste spullen aan te trekken voor onderweg in het vliegtuig. Stevige wandelschoenen wegen immers een stuk meer dan een paar slippers. Door kleding in laagjes mee te nemen kun je al snel wat minder meenemen. En spullen zoals shampoo en douchegel? De meeste accommodaties hebben dat voor je op de kamer staan. Zo niet, dan kun je het altijd nog ter plaatse aanschaffen. Op veel plekken kun je ook vrij voordelig je kleding een keer (laten) wassen. Te veel meezeulen is daarom echt niet meer nodig.
Wie dus echt kritisch kijkt naar wat er ingepakt wordt die kan gemakkelijker dan ooit licht reizen. Ik moet er wel eerlijk bij vermelden dat ik er persoonlijk vaak wat meer moeite mee heb. Voor de foto’s werk ik toch liever met een spiegelreflexcamera. Dat betekent dan ook een extra batterij, een oplader en een reservecamera meenemen. Ik heb het één keer gehad dat mijn camera viel en goed beschadigd raakte. Dat was aan het begin van een reis door Kreta en ik had toen geen andere camera of lens bij. Sindsdien zorg ik altijd voor een back-up camera. Daarnaast neem ik nog steeds graag mijn Macbook mee om onderweg teksten te tikken en kopieën van de geschoten foto’s op te zetten.