Lampegat

Carnaval staat weer voor de deur en zeker in het zuidelijke deel van Nederland betekent dit groot feest. De bekende plaatsen in Limburg en Noord Brabant zullen weer vele mensen van boven de rivieren mogen verwelkomen om deze traditie mee te maken. Plaatsen als Breda, Den Bosch en Maastricht zijn slechts enkele plaatsen waar altijd groots wordt uitgepakt tijdens het feest voor het vasten. Een plaats waar wij ons nu op richten is Eindhoven. Tijdens de carnavalsperiode Lampegat genoemd.

Waarom Eindhoven
Het antwoord op deze vraag zou simpel geantwoord kunnen worden met de vraag ‘Waarom niet?’, maar ik heb altijd van mijn moeder geleerd om geen vragen met vragen te beantwoorden. Misschien wordt Eindhoven een beetje overschaduwd door de andere grote carnavalssteden in de regio, maar dat neemt niet weg dat je ook in Lampegat uitstekend carnaval kunt vieren. Het is al op vrijdag dat de festiviteiten beginnen en het gaat door tot dinsdag, waarna de echte carnavalisten op woensdag nog hun askruisje halen.

Alle dagen feest!
Het fundament van de carnaval in Eindhoven ligt op Stratumseind, de langste kroegenstraat van Nederland. Stiekem beginnen ze hier al een weekje eerder. De hele straat is tijdens de carnavalsperiode de uitvalsbasis voor alle feestvierders. Natuurlijk niet alleen het Stratumseind, maar ook andere uitgaansgebieden in Lampegat staan in de periode van vrijdag tot en met dinsdag in het teken van feesten.

De stoet
Net als bij iedere grote carnavalsstad mag er natuurlijk ook in Eindhoven geen stoet ontbreken. Traditiegetrouw vindt deze plaats op de zaterdag, dit jaar dus op  1 maart. De Lampegatse stoet, zoals deze in de volksmond wordt genoemd, loopt door heel het centrum. Dit jaar worden er 53 deelnemers verwacht en mag je erop rekenen dat de politiek zich ook gaat mengen in het feestgedruis. Zo vlak voor de landelijke gemeenteraadsverkiezingen zullen een aantal politieke partijen zich profileren in de stoet.

Ervaar het zelf eens. Misschien is Eindhoven ook wel leuk omdat het niet zo overspoeld is door mensen van boven de rivieren waardoor het nog ‘echt’ is.



Plaats een reactie