Bellen en internetten in Nederland wordt steeds goedkoper en ook binnen de Europese Unie lopen de kosten tegenwoordig niet meer in de papieren als je vanaf je vakantieadres gaat bellen of internetten. Het wegvallen van het grootste deel van de roamingkosten binnen de EU zorgt ervoor dat je onbezorgd kunt telefoneren, SMS-en, whatsappen en van alles op internet kunt doen, zolang dit binnen je bundel valt. Je Nederlandse bundel is in heel de Europese Unie te gebruiken. Maar pas op: hier zit een klein addertje onder het gras. Het kost je geen cent meer als je op je strandbed aan de Spaanse costa gebeld wordt. Als je binnen je bundel onbeperkt mag bellen, dan kun je vanaf het terras in Rome heerlijk het thuisfront telefonisch op de hoogte stellen over wat je allemaal gezien hebt in deze Italiaanse hoofdstad. Maar er zit op het dataverkeer soms wel een beperking. Zo geldt de dubbele data van Vodafone in combinatie met een Ziggo-abonnement niet in de EU. Binnen Nederland heb je wel dubbele data, maar zodra je de grens overgaat dan stopt je bundel bij het oorspronkelijke datapakket. Daarnaast zie je ook bij de ‘onbeperkte data’-abonnementen vaak wel een limiet, die niet altijd direct duidelijk zichtbaar is bij het afsluiten van het abonnement.
Wat wij zelf tegenwoordig doen als we een mobiel abonnement af willen sluiten is eerst op zoek gaan naar de beste abonnementen die bij ons passen. daarbij vergelijken we inhoud en prijs van het abonnement. In plaats van via google op zoek te gaan naar de tig aanbieders die je tegenwoordig hebt, gaan we naar simonly.nl waar we binnen een minuut zien welke abonnementen bij ons passen. Voordat we een abonnement afsluiten, kijken we wel bij de provider naar de volgende zaken:
– Zijn er toch grenzen aan de hoeveelheid data die je binnen de EU mag gebruiken?
– Kun je ook in landen buiten de EU (denk bijvoorbeeld aan Turkije!) ook je Nederlandse bundel gebruiken?
– Biedt de provider speciale datapakketten aan voor buiten de EU, waarmee je voordeliger online kunt gaan?
Op basis van die info maken wij de uiteindelijke keuze. Zeker voor wie veel reist zijn de buitenlandtarieven en -voorwaarden vaak belangrijker dan de prijs die je voor het abonnement zelf betaalt.