Vakantie. Soms ben je er gewoon aan toe. Dan begint het zoeken naar een geschikte bestemming. Wil je kort op reis, dan ben je met een stedentrip of zonvakantie vaak redelijk goedkoop uit. Ben je van plan verder weg op vakantie te gaan of wil je langere tijd weg, dan zal een reis vermoedelijk duurder uitvallen. Nadat je een bestemming hebt gekozen is de volgende stap de financiering. Misschien heb je gespaard of ga je dit doen. Je kunt ook op de bonnefooi een ticket boeken naar een bestemming van keuze en proberen onderweg geld te verdienen. Een andere optie is geld lenen voor de vakantie.
Dure en goedkope vakanties
Je hebt dure en goedkope vakanties. Duur wanneer je een luxe vakantie gaat boeken of een wereldreis wil maken. Dan ben je al snel duizenden euro’s kwijt. Natuurlijk kun je letten op aanbiedingen en zijn er ook in een luxer segment soms actiekortingen en bestemmingen die nog redelijk betaalbaar zijn. Maar gemiddeld moet je toch rekenen op minimaal 1.000 euro voor een reis. En dat is een ‘vanaf’ prijs. Kies je voor een last minute zonvakantie of een stedentrip, dan zijn de reizen meestal voordeliger en kom je ook vaker aanbiedingen tegen. Dan kun je er al voor een paar honderd euro tussenuit.
Hoe financier je een vakantie?
Er zijn diverse manieren om een reis te financieren. Van sparen tot een lening afsluiten.
Sparen en (be)sparen
Sparen is de meest veilige manier om een vakantie te betalen. Je hoeft geen geld te lenen of onderweg te werken voor de kost. Het vergt wel geduld en discipline. Want sparen doe je vooral door te besparen. Bijvoorbeeld door niet elke ochtend je favoriete koffie te halen bij de Starbucks, door op aanbiedingen te letten in de supermarkt en door wat minder uit te geven aan leuke uitjes. Maar als je elke week zo’n 50 tot 75 euro opzij zet, dan heb je, afhankelijk van de bestemming en duur, al binnen enkele weken of een aantal maanden een heel mooi bedrag om een leuke vakantie van te boeken.
Reizen en werken
Je kunt ook op reis gaan door in het buitenland vrijwilligerswerk te doen. Houd er wel rekening mee dat hiervoor vaak deelnamekosten moet betalen voor de organisatie van het vrijwilligersproject, je verblijf en het eten. Daarnaast moet je vaak nog je vliegtickets en je vrijetijdsuitgaven zelf betalen. Vrijwilligerswerk is dus geen ideale manier om redelijk goedkoop naar het buitenland te gaan. Een andere optie is werken op reis. Ook hier geldt dat je niet met een lege portemonnee weg kunt, maar rekening moet houden met kosten voor verblijf en levensonderhoud omdat je wanneer je aankomt in principe niet direct werk hebt. En een baantje vinden is vaak minder makkelijk dan je denkt. Dit gaat vaak via mond op mond reclame. Het soort baantjes dat je kunt krijgen verdient meestal niet veel. Een klein spaarpotje voor de zekerheid is dus wel handig.
Geld lenen
Kies je voor geld lenen om een vakantie te betalen, sluit dan een doorlopend krediet af. Dit is een flexibele financieringsvorm waarbij je het bedrag dat je leent niet in een keer hoeft op te nemen en je een variabele looptijd hebt. Bedragen die je hebt afgelost kun je weer opnieuw opnemen. De rente ligt wel hoger dan bij een persoonlijke lening maar het afbetalen is flexibeler. Je betaalt elke maand een (klein) deel aflossing en er wordt alleen rente gerekend over het bedrag dat je opneemt.