Het Colosseum: een wereldwonder

Centraal in Rome staat het symbool voor het Romeinse Rijk en één van de meest bezochte trekpleisters in de Italiaanse hoofdstad: Het Colosseum. Het belangrijkste amfitheater uit het Oude Rome doet zijn naam meer dan eer aan. Met een hoogte van 48 meter en een oppervlakte van 2 hectare is het een waar kolos. Het immense bouwwerk is verkozen tot één van de Nieuwe Wereldwonderen en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome.

Het Flavisch Amfitheater stamt uit de 1ste eeuw na Christus. Keizer Vespasianus gaf in het jaar 72 opdracht tot de bouw van het theater, de bouw werd gefinancierd uit de krijgsbuit van de plundering van Jeruzalem in het jaar 70. In het jaar 80 werd het Colosseum geopend door Titus; de openingsspelen duurden maar liefst 100 dagen. De opvolger van Titus, Domitianus, liet nog een verdieping toevoegen en liet een aantal gangen en vertrekken onder het gebouw aanleggen. Deze vertrekken zijn nu vanaf de tribunes zichtbaar.

Het Colosseum werd gebouwd op de plek van een kunstmatig meer dat stamde uit de tijd van Nero. Aangezien Nero niet geliefd was onder het volk probeerden de Flavische keizers de herinnering aan hem uit te wissen en de gunst van het volk terug te winnen.

Gevechten

Het Colosseum was bedoeld ter vermaak van de bevolking en de keizer. Tijdens de openingsspelen werden er al bijzondere gevechten gehouden. Zo vertelt de overlevering over een gevecht tussen kraanvogels en een voorstelling waarbij 4 olifanten met elkaar vochten. In totaal werden er tijdens de openingsspelen ruim 9.000 dieren afgeslacht.

Gedurende de eerste eeuwen die daar op volgden werden er dagelijks gevechten georganiseerd in het Colosseum. Tijdens het ochtendprogramma waren er jachtpartijen waarbij de zogenaamde bestiarii op wilde dieren joegen. Hiervoor werd het Colosseum ingericht met rotspartijen en struikgewas. Tijdens het pauzeprogramma werden er veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren gegooid en aan het einde van de dag waren de gladiatorengevechten die het populairst waren onder de bevolking. Er zijn zelfs bronnen die melden dat er complete zeeslagen werden nagespeeld in het Colosseum. Hiervoor zou men het theater vol hebben laten lopen met water. Er is echter onduidelijkheid over de juistheid van deze bronnen.

Met de opkomst van het Christendom ontstond er steeds meer weerstand tegen de spelen. De gladiatorengevechten werden gestaakt in het jaar 404 nadat een monnik door het publiek was gelyncht toen hij probeerde het gevecht te stoppen. Ruim 100 jaar later werden ook de jachtpartijen op wilde dieren gestaakt. De laatst bekende voorstelling werd gehouden in het jaar 523. Naar schatting zijn er in totaal tussen de 300.000 en 500.000 mensen gestorven tijdens de spelen die werden gehouden in het Colosseum.

Het Colosseum bezoeken

Als je het Colosseum wilt bezoeken dan moet je rekening houden met lange wachtrijen bij de kassa’s. Het oude stadion is enorm populair als toeristische attractie. De rijen bij de kassa’s kunnen daardoor enorm lang zijn. Met een zogenaamd skip-the-line ticket kun je meteen naar binnen. Dat kan je soms een wachttijd van meer dan een uur besparen. Deze tickets moet je vooraf via internet kopen. Dat kan bij onder andere bij TicketBar Rome.

Koop je Colosseum tickets vooraf via internet



Plaats een reactie