Het coronavirus dat halverwege vorige maand voor het eerst in de Chinese miljoenenstad Wuhan gesignaleerd is, heeft een grote impact op de reisbranche. In de pakweg vijf tot zes weken dat het virus zich aan het verspreiden is, nemen allerlei landen, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen maatregelen om een epidemie of zelfs pandemie te voorkomen. Het Wuhan-virus, dat de officiële naam 2019-nCoV draagt, heeft het wereldnieuws op dit moment in zijn greep. De combinatie van overpopulatie en reislust zorgt ervoor dat het vrij gemakkelijk overdraagbare visrus inmiddels bezig is aan een wereldtournee. Na China volgenden andere Aziatische bestemmingen zoals Singapore, Maleisië en Taiwan. Het virus is ook al in Europa vastgesteld: in Frankrijk en Duitsland zijn er al individuele gevallen bekend. Dankzij het vliegtuig heeft het Wuhan-virus ook de oceaan overgestoken naar Canada en de Verenigde Staten.
De reisbranche voelt nu de gevolgen al. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft het aantal vluchten van Hongkong naar China flink beperkt. Dat betekent dat er dagelijks tientallen vluchten gestaakt worden, wat een enorme financiële impact zal hebben op Hongkong’s grootste luchtvaartmaatschappij. Vanuit Europa zijn vluchten naar diverse Chinese steden gestaakt. De Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines maakte bekend dat ze stoppen met warme maaltijden, kussens en dekens op vluchten van Taipei naar het Chinese vasteland.
Toerisme naar en vanuit China
Wie op korte termijn aan een rondreis door China zou beginnen, die heeft een redelijke kans dat deze geen doorgang zal vinden. De reisorganisaties houden nog een slag om de arm, maar geven al wel aan dat ze de situatie nauwgezet volgen en maatregelen nemen als dat nodig is. Het aantal individuele reizigers richting China neemt op dit moment drastisch af, zeker nu vervoerders zoals KLM de mogelijkheid bieden om hun reis naar China gratis te annuleren of om te boeken.
Het aantal Chinezen dat het land uitreist neemt ook in rap tempo af. Dat is nu al goed voelbaar op toeristische plekken waar relatief veel Chinese toeristen op af komen. Zo meldden de media gisteren dat het dorp Giethoorn te maken heeft met een hoog aantal annuleringen vanuit China.
Minder vakantieboekingen in Nederland
Voor de Nederlandse reisindustrie zorgt het coronavirus voor minder vakantieboekingen in de maand die traditioneel als allerbeste boekingsmaand geldt. Een deel van de vakantiegangers is terughoudend en lijkt de kat uit de boom te kijken. De informatie over het virus en de risico’s lijkt niet altijd even duidelijk te zijn, waardoor het lastig is om in te schatten hoe groot het risico daadwerkelijk is. Op dit moment lijkt carnaval vieren in Nederland risicovoller dan vliegen. De kans dat je tijdens een carnavalsbal een griep oploopt is groter dan de kans dat je op reis het Wuhan-virus oploopt. Relativeren is vaak niet de beste eigenschap van de mens, waardoor een toenemende groep mensen het zekere voor het onzekere lijkt te nemen.