Dít zijn de reistrends voor 2020

Experts uit de reisbranche hebben allemaal hun mening over wat de reistrends voor het jaar 2020 zullen zijn. Opvallend is altijd dat de meeste trends die genoemd worden microtrends zijn, die door het doorsnee publiek amper herkenning op zullen roepen. Vaak worden de echte trends over het hoofd gezien of worden ze niet vermeld omdat het niet sexy genoeg is om te melden. Soms worden reistrends herkauwd. Zo lezen we al jaren achtereen dat er meer met grootouders op vakantie gegaan zal worden of dat er meer kortere vakanties per jaar gemaakt gaan worden.

Dit zijn volgens ons een aantal reistrends voor 2020:

[1] Meer vooruit plannen

Bij een grotere groep reizigers verdwijnt de spontaniteit deels uit de vakanties. Er wordt meer vooral geplant. Dat komt vooral door krapte in de markt en de prijspolitiek van luchtvaartmaatschappijen en accommodaties. Naarmate de vertrekdatum in zicht komt, stijgen de prijzen en neemt de beschikbaarheid af. Dat leidt ertoe dat mensen eerder boeken en op rondreizen vaker accommodaties vooraf vastlegt. Wie een rondreis door Amerika wil maken en daarbij de nationale parken wil bezoeken, die kan beter een maand of 9 tot 10 van tevoren de hotels al vastleggen.

Het vooruit plannen zie je vooral bij populaire bezienswaardigheden een grote vlucht nemen. De vraag en aanbod van tickets voor topbezienswaardigheden zoals het Colosseum, de Eiffeltoren, Sagrada Familia en dergelijke lopen vooral in het hoogseizoen flink scheef. Wie zekerheid wil hebben die koopt de entreetickets ruim van tevoren. Afgelopen jaar kon je in de zomer bijvoorbeeld al bijna geen tickets meer kopen voor het Colosseum in Rome.

Omdat lekker eten en drinken steeds belangrijker wordt op vakantie, gaat men in toenemende mate op zoek naar de ultieme culinaire beleving. Dat ga je terugzien in meer fietstochten met hapjes tussendoor (de zogenaamde tapastours) en dat men via sites als Tripadvisor voor de vakantie al op zoek gaat naar de betere restaurants op een bestemming en die  vervolgens al voor vertrek uit Nederland reserveren.

[2] Reizen worden steeds verder uitgekleed

Na de vliegreizen worden nu ook pakketreizen uitgekleed worden. Bij grote reisorganisaties zoals Sunweb en Corendon zijn de transfers naar de hotels en appartementen tegenwoordig niet meer inbegrepen bij een pakketreis. Het argument dat reizigers de keuze moeten hebben is er eentje waar reisexperts het niet mee eens zijn. Ik las op internet een reactie van Ingmar Bruinsma van Travelclown die het een verkapte prijsverhoging noemt. Wie de tarieven van 2020 met die van 2019 vergelijkt die zou kunnen stellen dat dit vermoeden klopt, hoewel het altijd lastig blijft om dit met honderd procent zekerheid te stellen.

[3] We gaan vooral naar B-steden reizen

Het klinkt een beetje oneerbiedig, maar op het gebied van stedentrips zullen de topsteden aan populariteit in gaan boeten in 2020 ten gunste van de zogenaamde B-steden. Dat betekent Genua in plaats van Rome, Bordeaux in plaats van Parijs, Granada in plaats van Sevilla en Chicago in plaats van New York City. Het overtoerisme op topbestemmingen zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar steden die meer authenticiteit te bieden hebben en nog enigszins betaalbaar zijn.

[4] Milieubewustheid wordt steeds belangrijker

Bewustheid van de gevolgen voor het milieu zal er bij een grotere grotere mensen voor zorgen dat hun reiskeuzes beïnvloed worden door de impact die het reizen heeft. Sommige media spreken van vliegschaamte, maar ik denk dat het eerder algehele milieubewustheid zal zijn waar je over moet spreken. Mocht de trein betaalbaar blijven, dan voorzie ik een groei in het aantal internationale treinreizigers, vooral op de korte vliegtrajecten.

[5] Grote luchtvaartmaatschappijen in de problemen

Er zijn een aantal grotere luchtvaartmaatschappijen die structureel een operationeel verlies lijden. Vaak worden ze met staatssteun overeind gehouden. Ik verwacht dat komend jaar tenminste één of twee van deze luchtvaartmaatschappijen failliet zullen gaan. Daar zal Air France/KLM zeker niet toe behoren.

[6] Curaçao wordt het nieuwe Spanje

Het aantal vluchten en stoelen dat dit jaar vanuit Amsterdam richting Curaçao zal vliegen neemt wederom toe. TUI gaat extra vluchten inzetten en KLM gaat meer stoelen beschikbaar hebben voor wie een vakantie op Curaçao wil vieren. Je vliegt tegenwoordig bijna net zo gemakkelijk naar deze Caribische bestemming dan dat je een kwart eeuw geleden naar de Costa del Sol vloog. Het mooie aan Curaçao is dat dit (ei)land vrijwel het hele jaar door prima is voor een zonvakantie.

Een deel van de vroegere Curaçao-liefhebbers wordt het allemaal te druk. Die gaan op zoek naar alternatieven, waar onder andere buureiland Bonaire waarschijnlijk van zal gaan profiteren. Daarnaast zal het toerisme naar Sint Maarten verder uit het dal kruipen.

[7] Egypte is weer helemaal terug

Jarenlang was Egypte één van de populairste winterzonbestemmingen. De Arabische Lente en aanslagen zorgden ervoor dat deze noord-Afrikaanse zonbestemming uit de gratie raakte. Die tijd is over. Egypte is helemaal terug als betaalbaar alternatief voor een zonvakantie, duikreizen en cultuurvakanties.



Plaats een reactie