Als houder van een Nederlands paspoort kun je naar best veel landen reizen zonder dat je vooraf een visum aan hoeft te vragen. Er zijn echter ook legio landen waarvoor je wel eerste een visum moet regelen voordat je af kunt reizen. De achterliggende gedachtes achter de visums zijn uiteenlopend. Soms wil men echt weten wie je bent en wat je komt doen, maar regelmatig is het gewoon een kwestie van een soort toeristenbelasting heffen. Feit is dat je wel je visum moet regelen voor landen die een visumplicht kennen voor (onder andere) Nederlanders. Bekende bestemmingen waar je een visum of e-visum (elektronisch visum) moet regelen zijn de Verenigde Staten, Turkije, China, Australië, Vietnam, Cuba, Canada, Tanzania, India, Rusland, Sri Lanka en Myanmar. Voor sommige landen heb je niet altijd een visum nodig, maar wel als je voor langer dan 30 dagen wilt reizen of je reisdoel anders is dan toerisme.
Reizigers worden steeds handiger bij het aanvragen van een visum, mede dankzij het toenemend aantal Nederlandse visumbureau’s. Toch gaat het nog geregeld mis. Vaak is dit door onwetendheid of laksheid.
Dit zijn de vijf meest voorkomende fouten met betrekking tot visumaanvragen:
[1] Vergeten om een visum aan te vragen
De meest voorkomende fout is dat mensen gewoon geen visum aangevraagd hebben omdat ze denken er geen nodig te hebben of verwachten dat ze dit wel eventjes ter plaatse kunnen regelen. Regelmatig weigeren luchtvaartmaatschappijen passagiers omdat deze niet in het bezit zijn van het nodige visum en ook niet voldoen aan de voorwaarden om visumvrij te mogen reizen.
[2] Het verkeerde visum aanvragen
Als je een verkeerd visum aanvraagt dan kan dat problemen opleveren. Toch zijn er voldoende mensen die dit doen. Soms bewust, maar vaak omdat men niet beter weet. Zo willen zakenreizigers weleens een toeristenvisum aanvragen omdat dat gemakkelijker en vaak ook goedkoper te verkrijgen is. Iemand die voor twee dagen naar Moskou vliegt in zijn goede pak en met alleen maar handbagage zal eerder voor een zakenreiziger aangezien worden dan als toerist.
Een andere veelgemaakte fout is om een ‘single entry’ visum aan te vragen terwijl je een ‘multiple entry’ visum nodig hebt. Als je bijvoorbeeld naar China reist en vanuit China naar Hong Kong gaat, dan wordt de terugkeer in China als een tweede bezoek gezien, ook al is Hong Kong een speciale administratieve regio van China.
[3] Verkeerde pasfoto
Je zult de eerste niet zijn waarbij een visumaanvraag afgewezen wordt omdat er geen juiste pasfoto bij zit. De eisen voor de pasfoto zijn meestal vergelijkbaar met die van de eisen voor een Nederlands paspoort. In het geval van een China visumaanvraag zijn er zeer specifieke eisen, waaronder een afwijkend formaat van de foto: 33 x 48 mm in plaats van 35 x 45 mm.
[4] Te laat aangevraagd
Als je je visum te laat aanvraagt, dan kan het zijn dat je visum nog niet verstrekt is op het moment dat je wilt vertrekken naar je reisbestemming. Zo kan het zijn dat een consulaat vanwege feestdagen in hun thuisland één of meerdere dagen gesloten zijn. Dat kan een visumaanvraag vertragen.
[5] Probleem met de geldigheid van het paspoort
Om een visum aan te vragen heb je een geldig paspoort nodig. Vaak wordt er een minimale geldigheid geeist voor je paspoort op het moment dat je arriveert op je bestemming. Vaak is dat drie of zes maanden op het moment dat je aankomt.
Controleer de juiste info ruim voor vertrek
Om deze vijf veelgemaakte fouten niet te maken is het raadzaam om vooraf goede informatie in te winnen over de eisen om naar een land te mogen reizen. Heb je een visum nodig en zo ja, wat voor visum? Hoe lang van tevoren moet je je visum aanvragen? Wat zijn de gegevens en documenten die je moet kunnen overleggen? Hoe zit het met de pasfoto-eisen? Wie op tijd de juiste informatie heeft die zal waarschijnlijk probleemloos een visum kunnen aanvragen en krijgen.