De middeleeuwse stad die nog geen 100 jaar oud is

Dit jaar wordt op veel plaatsen in de wereld stil gestaan bij de 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het was  in 1914 dat de spanningen binnen Europa hoog opliepen. De vlam sloeg in de pan toen op 28 juni van dat jaar de Oostenrijkse Aartshertog Frans Ferdinand tijdens een bezoek in Sarajevo werd vermoord. Duitsland en het Oostenrijks-Hongaarse rijk vormden een pact en vielen diverse Europese landen binnen. Eén van deze landen was België, dat middenin het front lag. Een bloederige loopgravenoorlog was het resultaat. Vier jaar lang werd er gestreden en in totaal vonden 20 miljoen mensen de dood. In België lag het West-Vlaamse Ieper midden in de linies. In totaal is er vier keer ‘de slag om Ieper’ gestreden. Na Wereldoorlog één was de stad dan ook volledig met de grond gelijk gemaakt.

Na de oorlog
Ieper werd ongewild een symbool van deze gruwelijke oorlog. De Britten wilden graag dat de verwoeste stad zo bleef, zodat er altijd een soort van gruwelijk monument zou zijn van deze vernietigende oorlog. De wil van de Britten werd binnen België niet gedeeld. Duitsland heeft na Wereldoorlog Eén onder het mom van de ‘wiedergutmachung’ veel geld afgedragen aan de geallieerden. Met dit geld is Ieper weer terug opgebouwd naar zijn originele staat. Tot in kleinste detail zijn alle gebouwen weer opnieuw herrezen en als je er vandaag rondloopt heb je echt het idee in een eeuwenoud Vlaams stadje te zijn.

Menenpoort
Ieper is tegenwoordig het symbool van ‘Wereldoorlog Eén’. In de regio rond de stad zijn in totaal 170 begraafplaatsen. Begraafplaatsen die tot op de dag van vandaag zeer goed onderhouden worden om de gevallenen te eren. Dagelijks wordt bij de Menenpoort een last Post gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers en vernisten van de Eerste Wereldoorlog. Op deze poort staan de namen van 54698 vermiste Britse Soldaten en om klokslag 20.00uur treed hier de ‘Last Post’ aan. Alleen in de periode van 1940 tot 1944, tijdens de Duitse bezetting in Wereldoorlog Twee,  werd dit niet gedaan.
Ieper ademt de eerste grote oorlog van onze recente geschiedenis. In de landen die betrokken waren bij dit conflict wordt ook nog altijd veel aandacht geschonken aan de herinnering van deze oorlog.
Leer meer over Wereldoorlog Eén en bezoek de stad en de regio.



Plaats een reactie