Bereid de rit naar de wintersport goed voor

Nog een week en dan beginnen voor de regio noord de voorjaarsvakanties, waarna de andere regio’s een week later aan de krokusvakantie beginnen of in het zuiden vanwege het carnaval vaak de week daarna. Naar schatting tussen de 400.000 en 450.000 Nederlanders tijdens de voorjaarsvakantie de sneeuw opzoeken. Daarvan reist meer dan tachtig procent met de auto naar populaire skigebieden in onder andere Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Ben jij van plan om met de auto naar de wintersport te rijden? Dan helpen deze tips je om de rit en alles er omheen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Houd rekening met meer stops

Eventjes in één ruk naar de wintersport rijden, zonder dat je last hebt van files of moet stoppen om te tanken of op te laden? Vergeet het maar. Zeker tijdens de weekeindes zal het druk zijn op de routes naar de wintersportgebieden. Tel daar mogelijk slechte weersomstandigheden bij op en je weet dat de gemiddelde snelheid een stuk zal dalen. Rijd je met een elektrische auto, dan moet je in de winter rekening houden met een lagere actieradius en dus vaker op moeten laden. Kijk dan vooraf goed waar dat kan en reken op wachttijden bij de oplaadplekken.

Als het mogelijk is, overweeg dan om doordeweeks te vertrekken in plaats van op de traditionele vrijdag- of zaterdagochtend. Een andere optie is om een tussenstop te plannen en een overnachting halverwege te boeken.

Warme dekens en voldoende proviand

Krijg je te maken met zware files? Dan kun je in het ergste geval te maken krijgen met langdurig stilstaan. Dekens om jezelf warm te houden kunnen dan van pas komen, dus zorg dat je er minstens eentje voor iedere passagier aan boord van de auto hebt. Zorg daarnaast voor voldoende eten en drinken aan boord.

Kijk je verzekering na

Wat iedereen weet is dat een auto verzekeren een wettelijke plicht is. Iedere auto die de openbare weg op gaat moet minstens WA-verzekerd zijn. Misschien is een wintersportvakantie wel het moment om te kijken of de verzekering nog bij je past. Ben je alleen WA of WA-plus verzekerd, maar acht je de risico’s tijdens de wintersport hoog ten opzichte van de waarde van je auto? Kijk dan of een autoverzekering afsluiten op basis van all-risk dekking misschien een betere keuze is.

Download de kaarten voor Google Maps

Navigeer je op basis van Google Maps? Dan kun je de kaarten op je smartphone zetten, zodat je ook offline gebruik kunt maken van Google Maps. Kost je minder data en mogelijk heb je in de bergen soms geen internetverbinding.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Tijdens winterse omstandigheden kunnen winterbanden ongelukken voorkomen en zelfs levensreddend zijn. In veel wintersportlanden zijn winterbanden zelfs verplicht. Heb je nog geen winterbanden onder je auto liggen? Dan is het wel zo verstandig om dat voor vertrek nog wel te (laten) doen. Behalve winterbanden kunnen ook sneeuwkettingen van pas komen en ook hier geldt dat er op sommige wegen een plicht geldt. Bespaar niet op goede sneeuwkettingen en koop een set die gemakkelijk aan te brengen is en past bij jouw formaat wielen.

Controleer de verplichte uitrusting per land

Elk wintersportland heeft zijn eigen regels over wat verplicht in de auto aanwezig moet zijn. In Frankrijk is bijvoorbeeld een alcoholtest verplicht, terwijl je in Duitsland en Oostenrijk een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een verbanddoos bij je moet hebben. Controleer ruim voor vertrek de regels voor de landen waar je doorheen rijdt en zorg ervoor dat je alles aan boord hebt.