ANVR-voorzitter Frank Oostdam haalt uit naar de Autoriteit Consument & Markt en naar niet-ANVR leden. Dit naar aanleiding van het onderzoek dat ACM gestart is vanwege het mogelijk niet hanteren van transparante prijzen zoals in de reisbranche wettelijk voorgeschreven is.
‘Wij zijn als brancheorganisatie met de Reclamecode Reisaanbiedingen juist altijd het braafste jongetje in de klas. En dan worden we nu opeens in de hoek van de klas gezet. De toezichthouder moet nu niet alle aanbieders over één kam scheren.’ zegt Oostdam in het vakblad Trav magazine deze week. Verderop haalt hij uit naar niet-ANVR leden Ryanair, vlucht24, govolo en supersaver.
Oostdam vergeet hoe klanten al jarenlang genaaid worden met vaak onduidelijke boekingskosten en soms verzekeringen die standaard aangevinkt staan in een boekingsproces. In de meest extreme gevallen bedragen de extra kosten tientallen procenten van een vliegticket of een voordelige aanbiedingen. Natuurlijk moet de ACM dit aanpakken. Dat de voorzitter van een branchevereniging al over de zeik gaat op het moment dat er een controle plaatsvindt, roept meteen de vraag op of het braafste jongetje van de klas zo braaf wel is. Als leden van de ANVR inderdaad alles netjes volgens de regels doen dan is het onderzoek niet meer dan een storm in een glas water.
De melding in het artikel dat de ANVR de wirwar van extra boekingskosten, transactiekosten en servicekosten zelf wil gaan reguleren is feitelijk een bekentenis dat het inderdaad nog steeds niet goed geregeld is. De consument mag tot 2014 wachten. Dan zouden de ANVR-leden dit soort kosten onder één en dezelfde naam gaan vermelden. Het is te hopen dat ze dat dan doen voordat je aan het boekingsproces begint.
Als voorbeeld hebben we de populaire vliegticketsite www.worldticketcenter.nl. Een zoekopdracht van een vliegticket van Amsterdam naar Madrid levert ons diverse vliegtickets op. Bij de resultaten staat onderaan slechts een algemeen zinnetje ‘Prijzen zijn per volwassene incl. alle belastingen, excl. toeslagen en boekingskosten’. Toch vrij onduidelijk wat dit voor de prijs van jouw vliegticket op dat moment betekent. Blijkt dat de customer service charge varieert per vliegticket.
In het geval van de tickets naar Madrid komt er in stap 2 van het boekingsproces ineens een bedrag bij aan customer service charge. Deze verschillen per vliegticket, zodat je eerst voor ieder vliegticket moet kijken hoeveel het bedraagt. Pas dan heb je een eerlijk prijsvergelijk.
De customer service charge van enkele vluchten naar Madrid:
KLM 30,40 euro
Vueling 35 euro
Lufthansa 25,60 euro
Air Europa 37,20 euro
TAP 37,70 euro
Czech Airlines 59 euro
Als je denkt dat je het gehad hebt dan wacht je bij stap 4, het onderdeel betaling, nog een verrassing. Ineens verschijnt er dan nog 25 euro aan boekingskosten. Het goedkoopste vliegticket, dat van Air Europa, kost onder aan de streep ineens geen 184,58 euro maar 246,78 euro. Mits je via ideal betaalt of contant in de winkel van WTC. Anders komt er nog eens 4,94 euro bij.
World Ticket Center is lid van de ANVR onder lidmaatschapsnummer 04914. De methodes die ze hanteren zullen ongetwijfeld binnen de wettelijke grenzen vallen. Kan me niet voorstellen dat zo’n grote jongen zijn vingers zal branden aan het overschrijden van wettelijke regels. Dat ze in ieder geval de consument frustreren is een feit. Het goedkope vliegticket naar Madrid kost ineens 62,20 euro meer dan de prijs die getoond wordt in de zoekresultaten. Dat is maar liefst 33,7% er bovenop, die niet meteen zichtbaar zijn.
World Ticket Center is een voorbeeld. Zo zijn er meerdere te vinden. Concurrent cheaptickets.nl is een vrijwel vergelijkbaar verhaal. bij de zoekresultaten meldt deze website dat er 0 tot 25 euro Airline Reservation Fee bij komt en ook nog eens 0 tot 21 euro aan boekingskosten.
Als de heer Oostdam vindt dat de ANVR het braafste jongetje van de klas is, dan vinden wij het braafste jongetje zo braaf niet en vrezen we de echt stoute jongens van de klas. De KLM is een voorbeeld van hoe het wel kan. Zij vermelden in ieder geval bij de meeste, misschien wel bij iedere prijsuiting, dat er 10 euro boekingskosten per ticket bijkomen.