Hagelschade niet altijd gedekt door verzekering

De herfstvakantie begint aankomend weekend en veel mensen gaan nog op vakantie met de caravan. Deze schoolvakantie wordt als de afsluiting van het kampeerseizoen beschouwd. De verwachting is dat meer dan een kwart van de caravanbezitters tijdens deze laatste weken van oktober erop uittrekt om te gaan kamperen. Volgens de laatste cijfers van het RDW zijn er 406.735 caravans in Nederland. Schade aan je caravan valt niet onder de autoverzekering. Het apart verzekeren van een caravan is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden, omdat de schade groot kan zijn. Maar let op: schade door weersomstandigheden wordt vaak uitgesloten en moet ook weer apart verzekerd worden.

Hans de Kok, directeur Pricewise: “Let wanneer je op vakantie gaat met je caravan goed op hoe je verzekerd bent. Je autoverzekering dekt alleen je auto, niet de caravan. Je caravan dient dus apart verzekerd te worden. Maar het is helaas niet altijd zo dat een basis caravanverzekering hagel- en stormschade vergoedt aan het casco van de caravan. Breid deze naar wens uit met de juiste dekking.”

Vergoeding via autoverzekering

Een WA-autoverzekering biedt geen vergoeding voor schade aan je eigen auto of caravan. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt en niet voor de schade aan je eigen auto. Bij een WA + beperkt casco en All Risk autoverzekering wordt hagelschade aan je auto doorgaans wel vergoed. Veel verzekeraars hanteren bij hagelschade aan de auto wel een eigen risico.

Je caravan valt niet onder de autoverzekering qua dekking. Voor caravans kun je een specifieke caravanverzekering afsluiten die schade dekt. Maar vaak wordt hagelschade niet standaard vergoed.

Caravanverzekering niet volledig dekkend

Een caravanverzekering dekt schade aan je caravan en bij diefstal. Maar bij veel verzekeraars ben je met een standaard caravanverzekering niet gedekt tegen storm- en hagelschade aan je toercaravan. Je kunt je basisverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen. Denk hierbij aan schade door weersomstandigheden of het verzekeren van je voortent of luifel.

Sommige verzekeraars maken verschil tussen sta-, vouw- en toercaravans. Hagelschade is voor sta- en vouwcaravans vaak wel standaard meeverzekerd. Voor toercaravans heb je dan een aanvullende verzekering nodig tegen hagelschade. Bij sommige verzekeraars betaal je minder premie als je een hagelbestendig dak aanschaft.

Hans de Kok, directeur Pricewise: ”Het kan gebeuren dat je door een hagelbui in Noord-Italië wordt overvallen in je caravan en de hagelschade niet vergoed krijgt. Ook al heb je een speciale caravanverzekering afgesloten. Controleer de voorwaarden daarom altijd goed.”