Dit zijn de populairste herfstbestemmingen

De zomervakantie is pas enkele weken geleden afgelopen, maar voor mensen die geen schoolgaande kinderen hebben is de herfstperiode een seizoen waarin er volop gereisd wordt. Veel mensen trekken dan weer naar het zuiden, waar de zomer nog niet helemaal voorbij is. Volgens de grote touroperators hebben degenen die nog niets geboekt hebben nog volop keuze. Maar vooral op sommige eilanden wordt de keuze schaars.

Strandvakanties in het Middellandse Zeegebied zijn booming in de herfstvakantie, maar ook verre reizen worden volop geboekt deze herfst. Volgens marktleider TUI is de vraag hoog. Er is echter nog steeds resterende capaciteit op alle bestemmingen. Wie flexibel is wat betreft hotel- en vluchttijden komt zeker aan zijn trekken. Het bedrijf breidt ook voortdurend zijn vlucht- en hotelcontingenten uit.

Dit zijn toppers deze herfst

Ondanks flexibele reisdata kan het in sommige landen krap worden. Volgens Tui zijn op basis van boekingscijfers de volgende bestemmingen het populairst in de herfst:

  • De Turkse Rivièra rond Antalya
  • Mallorca en Ibiza
  • de Griekse eilanden
  • Aruba, Bonaire en Curaçao
  • de Canarische Eilanden
  • Egypte

Volgens de reisorganisaties is er nu vooral op de Griekse eilanden bijna geen beschikbaarheid meer. “Iedereen die hier een vakantie wil vastleggen voor de herfstvakantie of begin november moet zich haasten om te boeken.” Dit geldt vooral voor eilanden met een lagere capaciteit voor toeristen, zoals Santorini of Mykonos. Op deze twee eilanden betaal je inmiddels een vermogen om er nog op vakantie te kunnen.

De reden voor hun populariteit is dat de zee een aangename temperatuur heeft en het op het land niet meer zo heet is. De lokale bevolking geeft er ook de voorkeur aan om in oktober op Griekse stranden vakantie te vieren.

Reistip: Albanië

Vroeger een insider tip, nu helemaal in: ondanks de toenemende populariteit wordt Albanië nog steeds beschouwd als een relatief goedkope vakantiebestemming. De temperaturen zijn nog steeds aangenaam warm, vergelijkbaar met Griekenland, en de kustplaatsen hebben veel mooie stranden te bieden.

Strandhotels zijn populair in Turkije

Volgens Turkije-specialisten neemt de bezettingsgraad in Turkije dagelijks toe. Er is nog voldoende capaciteit beschikbaar, maar men moet niet te veel tijd nemen, vooral voor de hotels die erg populair zijn op de Nederlandse markt – dat wil zeggen vooral hotels op strandlocaties en dan met name de all inclusive resorts. Deze zijn al relatief volgeboekt.

De prijzen voor reizen naar Turkije zouden op korte termijn kunnen veranderen, vooral door de vluchten, omdat de stoelen in vliegtuigen schaarser worden naarmate de vakantie nadert.

Hoe boek je toch nog een last minute

Ondanks de grote vraag kun je op het laatste moment nog steeds vinden wat je zoekt. Er wordt aangeraden om een beetje flexibel te zijn bij het zoeken naar een hotel. Dan vind je overal nog aantrekkelijke aanbiedingen. Naast de typische zonnige bestemmingen in Europa, geldt dit ook voor verschillende langeafstandsroutes. De populairste bestemmingen zijn