Op vakantie kun je niet zomaar alles fotograferen. Zo kan het maken van vakantiekiekjes op luchthavens en rondom militaire objecten je in de problemen brengen. Mensen vinden het ook niet altijd even leuk om (ongevraagd) op de foto gezet te worden en in sommige landen mag je politiemensen en militairen ook niet fotograferen. Vooral in een aantal Afrikaanse landen kan dit je in de problemen brengen. In Conakry (Guinee) is het busje waarin ik zat om naar de luchthaven te gaan aangehouden door militairen omdat we vanuit de auto aan het fotograferen waren. Omkopen was de enige manier om arrestatie te voorkomen.
Dat het fotograferen in musea aan banden gelegd wordt om uiteenlopende redenen kan ik ook inkomen. Dit heeft twee redenen: auteursrechten van tentoongestelde objecten en het beschermen van historische vondsten tegen flitslicht.
Waar ik echter geen begrip voor heb is als mensen je op de openbare weg verbieden om winkels te fotograferen. Winkels en bepaalde producten horen bij de cultuur van een land. Als toerist of reisfotograaf wil je dat soort zaken ook vastleggen. Zo kwam ik op Lantau Island in Hong Kong een toeristenwinkeltje tegen, waarbij de eigenaar duidelijk niet wilde dat je foto’s maakte van zijn winkel of zijn handelswaar. Bordjes met “DON’T PHOTO” en “NO PHOTOS” moeten de toeristen duidelijk maken dat het niet gewenst is om foto’s te maken. Natuurlijk wilde ik als reisfotograaf juist deze bordjes vastleggen. Zodra ik mijn camera tevoorschijn haalde kwam de winkeleigenaar vloekend naar buiten gerend. De boodschap was duidelijk, hij wilde pertinent niet dat er iets gefotografeerd werd. Heb het toen gelaten voor wat het is.
Op de terugweg haalde ik mijn tweede camera tevoorschijn, op een afstand van ongeveer twintig meter. Voldoende om niet op te vallen bij de eigenaar. Met een 70-200 mm lens in de uiterste zoomstand heb ik toen alsnog de foto gemaakt die ik wilde hebben. Niet om de eigenaar te treiteren, maar omdat ik de foto gewoonweg moest hebben. Voor vakantiegangers die zich ook niet altijd willen laten vertellen wil ik aanraden om een goede zoomlens mee te nemen, zodat je de foto’s zo onopvallend mogelijk kunt maken. Respecteer hierbij wel de wettelijke en ethische grenzen.