Om een andere cultuur te bezoeken hoef je het niet ver van huis te zoeken. Cultuur is dan ook een breed begrip. Een hoop aspecten uit leven bepalen de cultuur van een land. Zo kunnen landen op het eerste oog best nog wel op elkaar lijken, maar uiteindelijk hebben zo allemaal hun eigen culturele aspecten die het land zo kenmerken. Ook in België is dit niet anders en zijn er aspecten in het dagelijks leven die totaal anders zijn dan wij gewend zijn in Nederland. Een mooi voorbeeld hiervan is de rijke Belgische biercultuur. Een cultuur die overigens niet gebonden is aan de zogeheten taalgrens. Belgische bieren komen zowel uit Vlaanderen, Wallonië en andere gewesten die deel uitmaken van de Belgische federatie.
Diep geworteld
De Belgische biercultuur zit nog altijd diep geworteld in de samenleving. Vroeger was het vrij normaal dat er in de grotere maar ook kleinere plaatsen in het land soms wel 1 café per 100 inwoners was. De Belgische biercultuur heeft namelijk een groot sociaal karakter. De cafés waren de huiskamers waar vaak complete families samen kwamen. Tegenwoordig zijn er nog altijd veel cafés in België. Naast het sociale karakter geeft dit ook al aan dat er een grote aanvoer moest zijn van het gerstenat. Iets wat resulteerde in de vele kleine en grotere brouwerijen in het land.
Diversiteit
Als echt bierland heeft België dan ook grote diversiteit aan bieren. Natuurlijk zijn we wel bekend met de wat grotere merken van zowel Pils als Speciaalbieren. Vaak zijn deze aspecten van de Belgische biercultuur de grens overgekomen. Ook in Nederland zijn we bekend met een goede Belgische Trappist, een Leffe, een Duvel, Orval, Palm, Hoegaarden en nog veel meer. In België is het aanbod van bieren echter nog vele malen groter. Nog altijd staat België bekend om haar uitstekende bieren. Overigens slaagt het land er ook steeds beter in om Belgische bieren internationaal weg te zetten als delicatessen. Tegenwoordig zijn er gerenommeerde koks die heerlijke gerechten maken met Belgisch bier als basis waarbij ook vaak het typische glas wijn wordt vervangen voor een specifiek glas bier om de maaltijd compleet te maken.
Het beste bier ter wereld
Met die brede variëteiten aan bier is het dan ook niet raar dat de Belgische bieren mogen rekenen op bewondering uit de internationale bierwereld. Al jaren stemmen bierliefhebbers van over de hele wereld op hun favoriete gerstenatje. Dit doen zij op de gerenommeerde website http://www.ratebeer.com/ . De Westvleteren 12 scoort hier al jarenlang als beste bier ter wereld. Nu mag ook wel gezegd worden dat deze trappist inderdaad één van de meest lekkere en unieke biersoorten is die ik (de auteur) ooit heb mogen proeven. Het is overigens niet makkelijk om dit bier te kopen. De monniken brouwen namelijk niet op commerciële basis, maar enkel om in hun levensonderhoud te voorzien. Wanneer je interesse hebt om dit bier te kopen kun je je aanmelden op de website van het klooster en wanneer er dan weer bier voorradig is kun je die komen halen aan maximum 1 krat per persoon. Een andere manier is door de gaan kijken op het internet. Het is wel eens gebeurd dat men in Japan via Ebay maar liefst 400 Euro over had voor een krat Westvleteren 12.
Ervaar zelf de fantastische biercultuur die je vrijwel overal in België tegen komt.