Vakantie wordt door veel mensen gezien als een primaire levensbehoefte. Voor velen zijn de vakanties de belangrijkste momenten van het jaar en is een vakantie dan ook iets om echt naar uit te kijken. Maar zijn vakanties wel zo zaligmakend als dat wij denken of dat de reisindustrie ons wil laten geloven? Is het stiekemweg niet aangenamer om gewoon lekker thuis te blijven? Helaas wordt het niet op vakantie gaan vaak gezien als een teken van armoede. Als je niet in de file richting de zon staat of de wachtrijen op de luchthaven opzoekt om naar andere oorden te vliegen dan zul je je dat wel niet kunnen veroorloven is vaak de algemene gedachte. Maar wie heel eerlijk is die zal zich misschien wel realiseren dat er voldoende andere redenen zijn om niet op vakantie te gaan.
Dit is misschien een beetje vreemde inleiding voor een site die gaat over vakantie vieren en reizen, geschreven door iemand die op dit moment lekker van de mediterrane zon geniet en bijna honderd dagen per jaar op reis is. Toch ziet ook de auteur van dit stuk wel in dat vakantie niet heilig is en niet zelden meer stress of ongemak oplevert dan dat er sprake is van het genieten van vakantie.
Om iedereen die deze zomer niet op vakantie geweest is een hart onder de riem te steken: dit zijn onze vijf redenen om vooral niet op vakantie te gaan:
1. Geld
Volgens het CBS geven Nederlanders op jaarbasis ongeveer 15 miljard euro uit aan vakanties. Het exacte getal is lastig te bepalen, want er zijn ook indirecte kosten die mensen maken die wel vakantie gerelateerd zijn, maar niet direct als vakantieuitgaven gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan een trekhaak onder de auto of de aanschaf van camera’s en lenzen die vrijwel alleen maar op vakantie gebruikt worden. Ervan uitgaande dat ongeveer 80% van de Nederlanders op vakantie gaat dan gaan er pakweg 13,6 miljoen (van de 17 miljoen) Nederlanders minstens één keer op vakantie in een kalenderjaar. Bij een uitgavenpost van 15 miljard betekent dit dat er per persoon gemiddeld 1100 euro per jaar aan vakantie uitgegeven wordt. Als je niet op vakantie gaat bespaar je geld dat je aan andere dingen uit kunt geven.
2. Veiligheid
Op reis gaan betekent je blootstellen aan allerlei veiligheidsrisico’s. Zowel onderweg als ter plaatse kan er van alles gebeuren. Zo kun je te maken krijgen met bosbranden (kijk maar naar Portugal en Frankrijk), kun je te maken krijgen met aanslagen (zie zeer recent Barcelona) en is de kans ook groter dat je met een verkeersongeluk te maken krijgt. Hoewel er ook in Nederland aanslagen en bosbranden voor kunnen komen, is de kans dat dit in jouw achtertuin of op je balkon gebeurt wel heel erg klein.
Met reizen loop je ook gezondheidsrisico’s. Malaria komt in Nederland niet voor, de kans op reizigersdiarree is thuis natuurlijk nihil en hoe verder je van huis komt, des te meer kans je loopt op allerlei exotische ziektes. Vaccinaties zijn niet voor alles mogelijk en soms is er ook geen geneesmiddel voor bepaalde ziektes die je op reis op kunt lopen.
3. Weer
Goed weer is voor velen een reden om op vakantie te gaan. Nou weet ik dat het deze zomer in Nederland niet al te best gesteld was met het zomerweer, maar is het elders zoveel beter? Hoe leuk is het om te puffen bij dagenlang temperaturen van 30 graden of veel hoger? Dat je persé het zwembad, de zee of de airco op moet zoeken voor wat afkoeling? Wie eerlijk is die beseft dat temperaturen die zo tussen de 22 en 26 graden liggen met een klein briesje erbij eigenlijk het meest comfortabel is. Maar waar vind je een vakantiebestemming waar het weer amper afwijkt van de gemiddelde klimaatcijfers? Wie naar een willekeurige vakantiebestemming kijkt die zal zien dat het op veel plekken wispelturig is. En dan hebben we het nog niet over weersextremen zoals hittegolven, zware onweersbuien of orkanen gehad.
4. Comfort
Stel dat je een heerlijk huis hebt in Nederland met een goed uitgeruste keuken, een heerlijk bed, een aangename tuin en een auto voor de deur die aan je wensen voldoet. De kans dat je op vakantie een zelfde comfortniveau behaalt is klein, zeker als je niet de hoofdprijs wilt betalen. Het begint vaak al met een matig tot slecht matras, een keuken met botte messen of vieze pannen, een oncomfortabele bank of zaken die helemaal versleten zijn.
5. Andere mensen
Reizen betekent in veel gevallen, en zeker in het hoofdseizoen, dat je met andere mensen te maken krijgt. Soms is dat aangenaam, maar vaak wekt het irritaties op. Denk aan het geschuif van meubels midden in de nacht in het appartement boven je, een luidruchtig liefdesspel in de hotelkamer naast je of de wachtrijen bij attracties of musea. En wat te denken van de manier waarop andere mensen bedjes claimen bij het zwembad of zich gedragen bij een buffetrestaurant. Gezelligheid ten top, toch? Wie heel eerlijk is die geeft toe dat andere mensen vaker een negatieve factor zijn op vakantie dan dat ze werkelijk iets aan je plezier bijdragen.
Dit geldt gelukkig niet voor iedereen ;-)
De bovenste redenen gelden niet voor iedereen. De echte reiziger zal zich hier niet zo snel in herkennen. Die ziet reizen als een uitdaging en mogelijke problemen als iets wat erbij hoort. Voor alle anderen doen bovenstaande vijf punten misschien beseffen dat het helemaal zo slecht niet is om lekker een zomer thuis te blijven.
Leuk artikel. Ik geef je helemaal gelijk.Ik werk 50 weken per jaar heel erg hard om in mijn twee weken vakantie vooral lekker van mijn eigen huis en tuin te genieten. Ik hoef geen 30 graden, heb een hekel aan zand tussen mijn tenen en ontdek de wereld wel via Discovery Channel.