Gezinnen de dupe van goedkope vliegtickets

Leuk hoor, al die aanbiedingen voor goedkope vliegtickets bij KLM, Arke en Transavia, maar zelden of nooit profiteren ouders met leerplichtige kinderen van deze lage prijzen. Sterker nog, het lijkt erop dat zij de tol betalen voor de stuntprijzen buiten het hoogseizoen. De gezinnen zijn de dupe van de goedkope vliegtickets die buiten het hoogseizoen verkocht worden.

Hoogseizoen

Natuurlijk heb je in de reisbranche te maken met vraag en aanbod. Hierdoor worden er reisseizoenen gecreëerd: hoogseizoen, middenseizoen en laagseizoen. Door een hogere vraag van vakanties tijdens schoolvakanties, stijgen de prijzen. Dit is wat men hoogseizoen noemt. Een kwestie van natuurlijke marktwerking. Voor Nederland gelden vooral de zomervakantie, de meivakantie en de kerstvakantie als hoogseizoen. Voor de herfst- en voorjaarsvakantie gaat dit vaak in iets mindere mate op, met uitzondering van de wintersportvakanties in de voorjaarsvakantie. Dit is voor de Europese skigebieden een van de duurste periodes.

Doorgeslagen

Het lijkt er op dat de luchtvaartmaatschappijen een beetje door beginnen te slaan in het verhogen van prijzen van vliegtickets tijdens het hoogseizoen. Vliegtickets naar mooie verwegbestemmingen zoals Aruba, Mexico, Curacao, Thailand en Indonesië beginnen voor steeds meer gezinnen onbetaalbaar te worden. Zodra de schoolvakanties in zicht komen schieten de vliegticketprijzen omhoog. Dit is vooral op bestemmingen waar je vrijwel alleen maar met Nederlandse luchtvaartmaatschappijen met een beetje fatsoenlijk vliegschema kunt komen. Zo betaal je voor een vliegticket naar Aruba in de periode 18 juli tot en met 16 augustus tenminste 1140 euro per persoon bij KLM. Ik weet dat je eigenlijk niet meer om mag rekenen naar guldens, maar wil er toch op wijzen dat dat neerkomt op 2512 ouderwetse Nederlandse guldens voor een economyklasse ticket naar Aruba. Arke doet het met ticketprijzen vanaf 1119 euro eigenlijk nog slechter dan KLM, want hoewel de kale ticketprijs 21 euro lager ligt moet je bij Arke bijbetalen voor eten, drinken, het meenemen van een koffer en voor een persoonlijk entertainmentsysteem als je dat wilt. Verder zit je bij Arke in de economyclass, die minder ruimte biedt dan de economyklasse van KLM. Wil je een vergelijkbaar comfort, dan moet je bij Arke comfortklasse boeken. De toeslag daarvan ligt op ongeveer 100 euro per retourtje.

Vliegen goedkoper?

Wie met de stelling komt dat vliegen alleen maar goedkoper is geworden de laatste jaren die wordt door gezinnen die vastzitten aan de schoolvakanties hard uitgelachen. Bijna vijfduizend euro betalen om met je gezin naar mooie tropische stranden te vliegen is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Het voorbeeld hierboven van Aruba is helaas geen uitzondering.

Dit zijn op dit moment de laagste prijzen naar een aantal populaire bestemmingen als je op 18 juli met KLM wilt vertrekken:
Curacao 1101 euro
Bali (rechtstreeks) 1353 euro
Melbourne 1317 euro
Miami 1177 euro
Cancun 1693 euro
Havana 1133 euro
Sint Maarten 1228 euro
Mauritius 1631 euro
Buenos Aires 1224 euro
Orlando 1098 euro

Nog wel betaalbaar zijn Bangkok (833 euro met overstap of 902 euro rechtstreeks), Johannesburg (952 euro met overstap) en Kuala Lumpur (889 euro met overstap).

We hebben voor 18 juli 2015 als vertrekdatum gekozen, omdat dat een zaterdag is die voor een redelijk deel van de vertrekkende Nederlanders een gewenste datum is. Ook in het buitenland heb je vaak te maken met een zaterdag als vaste aankomstdag voor accommodaties.

De stelling dat vliegen goedkoper geworden is, zal gemiddeld genomen heus wel kloppen. Ook ik zie af en toe retourtjes tegenkomen tegen prijzen dat ik me afvraag hoe het zo goedkoop kan. Helaas zie je deze prijzen nooit in de zomervakantie voorkomen. Je mag dus gerust stellen dat gezinnen de dupe zijn van de goedkope vliegtickets.



Plaats een reactie