Een belangrijk stukje geschiedenis omtrent de stad Eindhoven is die rondom het Philips concern wat werd opgericht door Gerard Philips in 1891. Het Fabriekje, wat eens begon met het fabriceren van gloeilampen is grotendeels in Eindhoven uitgegroeid tot een bedrijf die sterk werd in elektronica voor zowel thuis als in de industrie en in de zorg.
Het begon allemaal op het niet voor iedereen toegankelijke Philips terrein wat voor een aantal inwoners van de stad beter bekend was als ‘de verboden stad’. Het gebied wat zo’n 27 hectare besloeg begon als industriepark ‘Strijp-S’. Deze werden langzaam maar zeker opgevolgd door Strijp-T en Strijp-R.
De afgelopen jaren heeft Philips zijn business grotendeels verplaatst naar Amsterdam en het buitenland en staat het voormalige Philips terrein sinds 2004 leeg. Maar de innovatieve stad Eindhoven heeft er een nieuwe invulling aan gegeven.
Tegenwoordig staat het terrein alom bekend als de wijk Strijp S en vind je hier het hipste deel van Eindhoven. Hier komt kunst, cultuur, creativiteit en lekker eten perfect samen. Een leuke manier om dit belangrijke stukje geschiedenis van de stad te combineren met plezier is middels een speciale Strijp S wandeling. Bij het VVV- kantoor kun je een boekje aanschaffen met daarin de route, de bezienswaardigheden en het bijbehorende verhaal. De gehele wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Bijzonder leuk is om te zien hoe goed deze nieuwe invulling in de 21ste eeuw wordt ontvangen. De voormalige kantoren en fabrieken die deels een nieuw aangezicht hebben gekregen door fraaie graffiti kunsten, zijn nu ingericht als loft, als hip restaurant, als winkel, als ontdekfabriek of als BMX park. De sfeer is in ieder geval uitstekend en het geheel is erg bijzonder te noemen. Met evenementen als de Dutch Design Week weet het in elk geval voldoende aandacht te trekken en komt de locatie steeds meer in bloei. In gelegenheden als ‘het Ketelhuis’ en ‘’t Koffiehuisje’ kun je ondertussen even bijkomen onder het genot van een goed kopje koffie of andere versnapering.