De Hasseltse Jeneverfeesten zijn een van de grootste stadsfeesten van België. Twee dagen lang borrelt de hele stad van activiteiten, muziek en straatanimatie, culinaire hoogstandjes, optochten, intronisaties, een kelnerwedloop, markten, tentoonstellingen, jeneverspuitende beeldfonteintjes en andere gekke toestanden. En dat allemaal als ode aan de Hasseltse jenever.
Voor de 25ste editie komt het hert, eeuwenoud symbool van Hasselt, uit het wapenschild van de stad gehuppeld en maakt het zich op voor de feesten. Het wordt de gastheer voor deze feesteditie en heet iedereen van herte welkom.
HET HASSELTS HERT IN EER HERSTELD
Eeuwenlang was het hert hét symbool van Hasselt. Het prijkte op vlaggen en wimpels, het sierde de briefhoofden van gemeentelijke brieven en strenge ordonnanties, het was het hart – het hért – van het officiële wapenschild. Jeneverstokers noemden hun product zelfs Hertekamp.
De jongste decennia werd dat hert verbannen. Het mocht nog in het stadslogo verschijnen, maar op een bescheiden manier.
Naar aanleiding van de 25ste editie van de Hasseltse Jeneverfeesten, een feestelijke editie, wordt het Hasselts hert in zijn eer hersteld en krijgt het terug de plaats die het verdient.
Het Hasselts hert wordt het gezicht van de zilveren jubileumeditie. Het verschijnt weldra op wimpels en affiches, speelt de hoofdrol in een nieuwe TVspot, wordt de gastheer in folders en op internet en zal in diverse initiatieven vóór en tijdens de feesten opduiken.
Een hertelijke oproep aan alle partners, verenigingen en Hasselaren
Het hert stelt zich beschikbaar als inspiratiebron. Sommigen hebben het al begrepen. Zo zal de Orde van de Hasseltse Speculaas het hert vereeuwigen in een groot speculaas-kunstwerk. Alhoewel ‘vereeuwigen’ hier een relatief begrip is want tijdens de Jeneverfeesten mogen alle kinderen het speculaashert hertelijk verorberen. Een aantal Hasseltse breifreaks denken aan een reuzegrote voorstelling van het hert in breiwol. In de Minderbroedersstraat strijkt Kabinet Retteketet neer voor alle kinderen. En daar zal uiteraard ook Bert & Hert van de partij zijn!
Elke Hasselaar en elke bezoeker zijn exclusieve feestsokken!
Vorig jaar werd aan alle bezoekers gevraagd zich te voorzien van een indrukwekkende snor. Er werd veel gevolg aan gegeven. Voor deze jubileumeditie werd gezocht naar een andere manier waarop de bezoekers zich op een stijlvolle manier kunnen presenteren. Modestad Hasselt leverde de inspiratie. Het zou een attribuut worden dat door iedereen wordt gedragen Geen das dus (alleen voor heren), geen naaldhakken (alleen voor dames), geen mutsen (te warm)… Het worden sokken. Dames, heren, mannen, vrouwen, kinderen, senioren, kleuters, peuters, oma’s en opa’s, voetballers en paaldanseressen, Iedereen draagt sokken.
De Hasseltse ontwerpster Titi + The German Kid zorgt voor een stijlvol ontwerp. De sokken zullen vanaf begin september op diverse plaatsen en via verschillende kanalen worden verkocht. Elke rechtgeaarde Hasselaar en Jeneverfeestenbezoeker moet het schaamrood op de wangen krijgen als hij zich zonder de Hertensokken – want het Hasselts hert prijkt op elke sok – durft te vertonen. En wie zich dit jaar nog met een snor durft laten zien loopt de kans op een GASboete.
DE FEESTEN BEGINNEN IN SEPTEMBER
25 jaar Jeneverfeesten in beeld
Een kwart eeuw Jeneverfeesten leverden duizenden foto’s en ander beeldmateriaal op. Zowat elke bezoeker werd vereeuwigd in doorgaans grappige en feestelijke omstandigheden. Dit materiaal wordt de basis voor een terugblik. De tentoonstelling loopt van medio september tot het derde weekend van oktober. Het wordt een interactief gebeuren waarbij de bezoekers worden betrokken.
Aerts meets Robrecht
De bekende Hasseltse fotograaf Jos Aerts werd geboeid door de troubadour Robrecht Leenders. Het resultaat zijn een aantal prachtige portretten van de man die ook een vast gezicht werd tijdens de Jeneverfeesten. Ook deze tentoonstelling begint in september en loopt tot de feesten.
Al even proeven van de feesten tijdens de derny
Op 14 september racen topwielrenners achter dernys over de boelvaar. Dé aanleiding om meteen een borrel te drinken op de aanstormende Jeneverfeesten. Niet zomaar proeven, maar wel in een feestelijke polonaise. De langste ooit?
Jenever rukt op in de keuken
Jenever heeft gastronomische kwaliteiten. Naast de klassieke pittige borrel is het ook een verrassend culinair ingrediënt. Een week voor de feesten buigen Les Jeunes Restaurateurs d’Europe samen met de Hasseltse Hotelschool en enkele Hasseltse topchefs zich over de pannen tijdens een workshop met jenever als thema.
EEN FEESTELIJK PROGRAMMA
Een vernieuwd museum
Het Jenevermuseum is een van de hotspots tijdens de Jeneverfeesten. Tijdens deze jubileumeditie komt daar een extra dimensie bij: op 20 september opent het museum de deuren na een ingrijpende herinrichting. Veel bezoekers zullen voor het eerst kennis maken met het vernieuwd museum.
Hasseltse jeneververhalen door de Jeneverbaronnen
De Jeneverbaronnen gaan tijdens deze editie geen graan verhandelen. Maar zij kennen zoveel stadsverhalen dat ze deze graag willen delen met de bezoekers.
Den Ossekop gaat de ondeugende toer op
Omdat ze elk jaar vinden dat hun tent te klein is openen de Ossekoppen dit jaar uitzonderlijk een tweede locatie: een kleine en intieme bar. Kinderen niet toegelaten.
Stadspoppentheater terug leven ingeblazen
Voor enkele decennia bestond in Hasselt een bescheiden traditie van poppentheater. De Jeneverfeesten zorgen voor een revival.
Een jeneverlied en een jeneverdans
Er wordt momenteel drukt gewerkt aan een Hasselts jeneverlied en een aangepast dansje. Zowel voor salondansers als voor andere enthousiastelingen.
De stokers
De stokers Fryns, Massy, Smeets, ‘t Stookkot en Wissels zorgen natuurlijk tijdens de feesten met eigen stands mee voor de sfeer. Bij ‘t Stookkot en Wissels kan men ook in de stokerij gaan kijken en proeven.
Jenever als culinaire troef
De culinaire mogelijkheden van jenever worden tijdens een showcookingnamiddag gedemonstreerd. Enkele topchefs zorgen voor de gastronomische kwaliteit.
Een feestelijk slot
Op zondag worden traditioneel om 19 uur alle buitenactiviteiten afgesloten. Bij deze 25ste editie gebeurt dat feestelijk, in stijl en met veel lawaai, en met de beiaard in een hoofdrol.
Een tipje van de sluier
Naast de nieuwe initiatieven zijn er natuurlijk de classics zoals de intronisaties van de Confrérie, de ambiance van het Feestcomité, de kelnerwedloop, de presentatie van de museumjenever, de traktatie van het borrelmanneke en het borrelvrouwke, de jenevermenu’s in tientallen restaurants en brasseries, speculaas en ander lekkers, markten, het Dorp, de straatanimatie met veel muziek, theater en andere nieuwe verrassingen…
Meer info op www.jeneverfeesten.be