Minister Schipper van Volksgezondheid komt volgende maand met een wetsvoorstel om de werelddekking uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. De buitenlandse dekking van de zorgverzekering geldt dan alleen nog maar voor Europese landen.
Wie de berichten leest die er de afgelopen dagen over gepubliceerd worden zou Turkije in dit geval ook als ‘buiten Europa’ gezien worden. Met Europa wordt waarschijnlijk de Europese Unie bedoelt. Op het moment dat je dan door Zwitserland naar Italië reist zou je de uren die je door Zwitserland rijdt ook niet gedekt zijn door je zorgverzekering.
De minister hoopt met deze maatregel zestig miljoen euro per jaar te besparen. De vraag is of dit de goede manier is om te bezuinigen. Het zal betekenen dat een reisverzekering met medische dekking noodzakelijk wordt op het moment dat je je buiten Europa begeeft. Omdat de claims verschuiven van de zorgverzekering naar de reisverzekering kan het bijna niet anders zijn dan dat deze premies omhoog zullen gaan.
In een tijd waarin mensen eerder geneigd zijn om verzekeringen te laten vallen in plaats van af te sluiten is de kans redelijk groot dat mensen zonder enige vorm van medische verzekering op vakantie gaan. Met name het buiten de dekking vallen van landen zoals Turkije, Marokko en Egypte zou wel eens voor een vrij grote groep problemen op kunnen gaan leveren. Mogelijk dat mensen met medische klachten op vakantie ervoor kiezen om de dokter ter plaatse te ontwijken. Men wacht dan wel totdat men thuis is, want daar betaalt de zorgverzekering de kosten. Een klein medisch probleempje kan door het niet op tijd behandelen uitmonden in een groter (en duurder om te behandelen) probleem. Grote kans dat uiteindelijk de extra kosten die hieruit voortvloeien hoger zijn dan de besparing die Schipper probeert te behalen.