Een van de meest storende elementen op een toeristische bestemming vind ik de verkopers die je overal lastig vallen. Zit je lekker op een terrasje te genieten van een heerlijk broodje, komt er weer zo’n kansloos figuur aan met een door zonnebrillen of een lading namaaktassen. Als ik iets wil kopen, dan ga ik wel naar een winkel. En als ik iets wil kopen, dan koop ik wel een echte Ray-Ban in plaats van een imitatiebril.
In de Spaanse badplaats Calp zijn ze de straatverkopers ook meer dan zat. En dan hebben we het niet eens over de toeristen die er rondlopen, maar vooral ook de winkeliers die op deze manier met oneerlijke concurrentie te maken hebben. De straatverkopers die zoals vrijwel overal in Spanje van het Afrikaanse continent afkomstig zijn die hoeven hier geen winkelpand te huren, hebben niets te maken met belasting betalen en verkopen illegale producten (merkvervalsingen). Hiermee kapen ze omzet weg bij de hardwerkende ondernemers die wel met hoge vaste kosten zitten en die zich wel aan de wet houden.
Dat de ondernemers in Calp het beu zijn blijkt aan de boodschap die ze op de wandelpromenade achtergelaten hebben met een spuitbus: “ no venta ilegal – stop mantas”. In goed Nederlands zoiets als “geen illegale verkoop, stop de dekens”. Hiermee duidt men op de dekens en lakens waarop de straatverkopers hun illegale handelswaren uitstallen.
Ik sta er als inwoner van de Europese Unie van te kijken dat dit soort praktijken nog steeds toegestaan worden door de autoriteiten. Is er angst dat de verkopers gaan stelen als ze niets mogen verkopen? Kan het ze niets schelen? Feit is dat de autoriteiten op deze manier ondernemers, belastingbetalers en merknaamhouders in de kou laten staan. Ben het dan ook helemaal eens met de leuze die op het stenen muurtje is gespoten.
Het is heel simpel, een illegale straatverkoper of zakkenroller krijgt in Spanje een maximale straf van 3 dagen!!! Daarna staat meneer weer op straat. In veel gevallen werkt zo’n verkoper niet alleen dus is hij zijn handel niet kwijt deze wordt super snel aan een handlanger gegeven of gedropt op een “veilige plek”.
Als je weet dat een gemiddelde zakkenroller in Barcelona ruim 1.000 euro per dag kan “verdienen” maakt het voor die gasten niet uit om weer in het zelfde ritueel terug te vallen.
Door de lage straffen heeft het pakken van dit soort gajes in Spanje absoluut geen prioriteit bij de lokale politie. want het is dweilen met de kraan open.