5 tips voor de aanschaf van de juiste bootradio

Veel boten zijn voorzien van een radio. Dan hebben we het niet over het apparaat waarmee je met andere boten kunt communiceren. Nee, het gaat om een radio waarbij je via de radiozenders die je ontvangt kunt luisteren naar muziek en informatie. Vroeger was het aanschaffen van een radio voor een boot vrij simpel. De keuze was beperkt, waardoor er vaak minder aandacht aan dit apparaat geschonken werd. Je was bij wijze van spreken al blij als je geluid aan boord had. De grote zeevaarders die in vroegere tijden de oceanen overvoeren hoorden maandenlang niet veel anders dan de golven, de wind en hun medezeelieden aan boord.

De ontwikkeling van de bootradio heeft niet stilgestaan. Daarom wordt het soms wat lastiger om een juiste keuze te maken. Wij geven je graag 5 tips voor die je kunnen helpen om de juiste bootradio aan te schaffen.

[1] Het formaat

Veel boten hebben al een bestaande radio of hebben een plek waar de radio ingebouwd kan worden. Hiervoor worden vrijwel altijd standaard afmetingen gebruikt. Een veel voorkomende afmeting is 180x50x150 millimeter. Dit wordt een DINmaat genoemd. Dit is hetzelfde als bij autoradio’s. Naast DIN kun je ook te maken hebben met Dubbel DIN. Juist: twee keer zo groot. In dit geval twee keer zo hoog. De laatste jaren zie je ook steeds meer ronde boot radio’s. Die zie je vooral in speedboten terug. Optische balans is daarvoor vaak de reden.

Onze eerste tip is om te kijken of je boot al een standaard plek heeft voor een bootradio en om een nieuwe radio in dat formaat aan te schaffen als je niet wilt gaan zagen.

[2] Boxen en accessoires

Voor een optimale samenwerking tussen radio, boxen en eventuele accessoires is het vaak handig als je alles van één merk of zelfs van een zelfde lijn binnen een merk aanschaft. Koop je bijvoorbeeld een bootradio van Boss Marine, dan is het net zo handig als je ook meteen de bijbehorende boxen van Boss Marine koopt. Let er bij de aanschaf van boxen op dat ze op een juiste manier in te passen zijn en dat ze voldoende capaciteit hebben in verhouding tot de versterker.

[3] Waterbestendigheid

In een boot krijg je hoe dan ook te maken met water. Bootradio’s zijn er sowieso op ontwikkeld dat ze goed beschermd zijn tegen allerlei weersinvloeden zoals een hoge luchtvochtigheid en extreme temperaturen. In een kajuit is een vochtbestendige radio vaak al voldoende. Monteer je de radio in een open deel van de boot, wat bij veel speedboten bijvoorbeeld het geval is, dan kies je het beste voor een waterdichte radio. Dat is beter dan een niet-waterdichte radio voorzien van een beschermende cover.

[4] DAB+

Sinds 1993 wordt er in Europa gewerkt aan het digitaliseren van radio-uitzendingen. Dit gebeurt in de vorm van Digital Audio Broadcasting (DAB). Sinds 2007 is de verbeterde versei DAB+ in gebruik en sinds 2013 zenden Nederlandse omroepen en radiozenders uit via DAB+. Op termijn zal DAB+ de FM-uitzendingen gaan vervangen. Om te voorkomen dat je over een paar jaar weer een nieuwe bootradio moet kopen, is het kunnen ontvangen van DAB+ iets waar je zeker naar moet kijken als je nu een nieuwe radio voor je boot gaat kopen.

[5] Extra opties

Voor iedere wens een optie. Dat zie je in veel branches, dus ook bij de bootradio’s. Sommige opties kunnen essentieel zijn, sommige opties zijn leuk om erbij te hebben. Kijk goed naar wat je wel en niet denkt te gaan gebruiken. Zaken als bluetooth en USB worden steeds gangbaarder. Kijk wel of het voor jou de moeite waard is als je er extra voor moet betalen. Dat geldt eigenlijk voor alles: geef geen (overbodig) geld uit aan iets wat je amper of niet gaat gebruiken.



Plaats een reactie